ONG-urile transnistrene vor să-şi unească forţele întru consolidarea societăţii civile din regiune
https://www.ipn.md/ro/ong-urile-transnistrene-vor-sa-si-uneasca-fortele-intru-consolidarea-societatii--7967_972270.html
Organizaţiile neguvernamentale transnistrene vor să-şi unească eforturile pentru a contribui la consolidarea societăţii civile din regiune. Un prim pas în acest sens l-a constituit participarea a circa 90 de persoane din 60 de ONG-uri din Transnistria sâmbătă, 25 octombrie, la lucrările primului Forum al ONG din regiunea transnistreană, transmite Info-Prim Neo.
„ONG-urile transnistrene trebuie să-şi unească forţele cu scopul de a elabora şi a dezvolta proiecte progresive, menite să întărească pacea în regiune”, a declarat la şedinţa plenară de inaugurare a primei etape a Forumului preşedintele organizaţiei obşteşti „Родолюбец”, Ludmila Nikolaeva. Organizaţia propune unirea formală a acelor ONG-uri pentru care dezvoltarea în condiţii paşnice este o prioritate. De asemenea, Ludmila Nikolaeva a propus să fie creat, prin eforturi comune, un centru informaţional regional, care ar apăra interesele ONG-urilor transnistrene, ar promova experienţa pozitivă din activitatea organizaţiilor şi ar acorda asistenţă juridică şi financiară pentru dezvoltarea iniţiativelor societăţii civile.
În prezentarea sa, preşedintele organizaţiei „Шаг на встречу” din Tiraspol, Oxana Fateeva, a arătat că în Transnistria activează patru tipuri de ONG-uri. Este vorba de organizaţiile subordonate regimului, organizaţiile formate din angajaţii din sfera bugetară (educaţie, sănătate etc.), organizaţiile independente şi „organizaţiile-clonă”, formate din lideri tineri, care s-au desprins din organizaţii active, deja realizate. Potrivit Oxanei Fateeva, pot fi numite ONG-uri, în deplinătatea acestei noţiuni, doar organizaţiile care fac parte din cea de-a treia categorie. Acestea, însă, întâmpină multiple obstacole: sunt nesigure de legalitatea activităţii lor, sunt vulnerabile şi dependente financiar de granturi, sunt dispersate şi percep structurile regimului „ca pe nişte şefi severi, dar nu ca pe nişte parteneri”.
Cea mai mare problemă a organizaţiilor din regiune constituie obstacolele create permanent de către administraţia regională, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole. „Administraţia din regiune are frică faţă de sectorul neguvernamental, care ar putea să contribuie la crearea unei mentalităţi în regiune. Autorităţilor nu doresc această schimbare, lor le convine situaţia existentă”, a spus Ion Manole. O altă problemă este faptul că ONG-urile din regiune nu au acces la informaţii despre granturile oferite de comunitatea donatoare. Pe de altă parte, şi donatorii au anumite rezerve faţă de aceste organizaţii, în urma unor experienţe negative, a mai spus preşedintele „Promo-Lex”.
La prima etapă, reprezentanţii ONG-urilor s-au întrunit la Chişinău pentru a-şi face cunoscute problemele şi pentru a încerca să găsească împreună soluţii. În cadrul a patru mese rotunde tematice (tineret, drepturile omului, social şi ecologie), participanţii la forum au vorbit despre obstacolele pe care le întâmpină în activitate. În urma acestor discuţii de grup, patru experţi vor elabora câte un document, care va reflecta situaţia din domeniu şi va conţine o serie de recomandări. Aceste documente urmează a fi prezentate ONG-urilor şi comunităţii donatoare la 15 noiembrie, când va fi organizat la Coşniţa Forumul ONG din regiunea transnistreană propriu-zis.
Evenimentul este organizat de către Asociaţia „Promo-Lex”, în colaborare cu Misiunea OSCE în Moldova.