logo

ONG-urile din Moldova înregistrează evoluţii la capitolul dezvoltării durabile


https://www.ipn.md/ro/ong-urile-din-moldova-inregistreaza-evolutii-la-capitolul-dezvoltarii-durabile-7967_1005911.html

Republica Moldova se află la etapa de sustenabilitate în evoluţie a ONG-urilor, sustenabilitatea presupunând dezvoltarea durabilă a acestora. Comparativ cu anul 2011, se înregistrează rezultate pozitive. Aprecierea este dată de consultantul Centrului de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO), Tatiana Ţarelungă.

Solicitată de IPN, Tatiana Ţarelungă, a menţionat că în luna septembrie curent USAID, în parteneriat cu CICO, va prezenta Indexul Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile din Moldova pentru anul 2012. Scopul este de evalua dinamica dezvoltării societăţii civile în 29 de de ţări şi de a vedea comparativ dezvoltarea sectorului asociativ.

Indexul Sustenabilităţii se măsoară în baza a 7 indicatori ce se referă la cadrul legislativ, capacitatea organizaţională, viabilitatea financiară, advocacy, prestare de servicii, infrastructură şi imagine publică. „Aceşti indicatori sunt comuni pentru toate ţările pentru că este o metodologie unică şi astfel poate fi comparat Indexul Sustenabilităţii ONG-urilor între diferite ţări, având la bază aceleaşi cerinţe. Toate aceste 7 domenii sunt divizate în 3 sfere de dezvoltare: sustenabilitate slab dezvoltată; sustenabilitate în evoluţie şi sustenabilitate dezvoltată”, a menţionat Tatiana Ţarelungă.

Consultantul CICO a mai spus că Indexul Sustenabilităţii este măsurat pe o scară de la 1 la 7, unde 1 este cel mai bun şi 7 cel mai rău indicator. În anii precedenţi Republica Moldova s-a aflat pe poziţia 4,1. La capitolul durabilitate financiară Republica Moldova are cel mai mic indice, însă în anul 2012 a reuşit să treacă de la nivelul de sustenabilitate scăzută la cea în evoluţie. Ţările cu o sustenabilitate ridicată sunt Estonia şi Republica Cehă.