logo

ONG-urile de media solicită elucidarea cazurilor de intimidare a echipei Jurnal TV


https://www.ipn.md/ro/ong-urile-de-media-solicita-elucidarea-cazurilor-de-intimidare-a-7967_1007477.html

Organizaţiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale să examineze presupusele cazuri de intimidare a echipei postului de televiziune Jurnal TV de către primarul satului Cimişeni din raionul Criuleni. Totodată, Cancelariei de Stat i se cere să investigheze legalitatea comportamentului primarului în situaţiile reclamate, transmite IPN cu referire la o declaraţie a ONG-urilor de media.

„Acţiunile de împiedicare a activităţii profesionale a jurnaliştilor constituie o încălcare gravă a dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei în general. Iar în cazul în care ameninţările la adresa jurnaliştilor vin din partea unor persoane cu funcţii publice, societăţii i se transmite semnalul că este normal ca opiniile şi cuvintele pot fi combătute cu ameninţări şi agresiuni”, se spune în comunicat.

La 26 august, postul Jurnal TV a informat că primarul de Cimişeni, împreună cu susţinătorii săi, i-ar fi agresat pe membrii echipei Jurnal TV, împiedicându-i să filmeze o adunare în incinta Casei de Cultură din localitate. Cu două zile mai târziu, i-ar fi urmărit pe străzile din Chişinău şi ar fi încercat să se apropie de autoturismul în care se afla echipa Jurnal TV, riscând astfel să producă o situaţie de accident.

Declaraţia a fost semnată de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Asociaţia Presei Electronice, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul „Acces-info” şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice.