logo

ONG-urile de media solicită eliberarea imediată a jurnalistei Viorica Tătaru


https://www.ipn.md/ro/ong-urile-de-media-solicita-eliberarea-imediata-a-jurnalistei-7967_1102266.html

Organizațiile non-guvernamentale de media condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol și cer autorităților legitime ale Republicii Moldova să intervină imediat pentru eliberarea jurnalistei Viorica Tătaru. Într-o declarație emisă, ONG-urile le cer autorităților legitime ale Republicii Moldova să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura drepturile și libertățile garantate de lege presei, transmite IPN.

În declarație se menționează că pe 24 ianuarie jurnalista TV8 Viorica Tătaru a fost reținută de către forțele de securitate nerecunoscute din Tiraspol în timp ce își exercita misiunea jurnalistică. „Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor”, menționează semnatarii.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei și RISE Moldova.

Ca urmare a incidentului, Biroul politici de reintegrare a cerut eliberarea necondiționată a jurnalistei. „În legătură cu reținerea ilegală de către exponenții așa-numitelor structuri de forță din regiunea transnistreană a jurnalistei Viorica Tătaru, în adresa reprezentantului politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost remisă o sesizare de urgență, cu solicitarea eliberării imediate a acesteia și a oferirii posibilității revenirii în siguranță pe malul drept al Nistrului”, precizează Biroul politici de reintegrare.