logo

ONG-urile de media semnalează înrăutăţirea climatului de activitate a jurnaliştilor de investigaţie


https://www.ipn.md/ro/ong-urile-de-media-semnaleaza-inrautatirea-climatului-de-activitate-a-7967_1029067.html

Organizaţiile neguvernamentale de media semnalează cu îngrijorare înrăutăţirea climatului de activitate a jurnaliştilor de investigaţie în Republica Moldova. ONG-urile sesizează autorităţile naţionale şi organizaţiile internaţionale cu privire la încercările de intimidare a jurnaliştilor de investigaţie de către unele persoane şi structuri publice, transmite IPN.

În declaraţie se menţionează că pe 16 august, jurnalista de investigaţie Mariana Raţă a anunţat că telefonul şi conturile ei de pe reţelele de socializare ar fi monitorizate de persoane necunoscute, iar recent ar fi fost înştiinţată că adresa ei IP este utilizată de un computer ce nu-i aparţine. Potrivit jurnalistei, aceste „stranietăţi” au intervenit după un interviu pe care l-a realizat „cu o persoană care deranjează mult regimul” şi a semnalat lipsa condiţiilor de securitate a jurnaliştilor în Republica Moldova. Anterior, jurnalista Natalia Morari a declarat că ar avea informaţii privind planificarea unor provocări împotriva ei după dezvăluirile din emisiunea pe care o moderează.

Semnatarii declaraţiei afirmă că în ultima perioadă, jurnaliştii de investigaţie au fost expuşi şi altor forme de presiuni. Semnatarii fac referire şi la afirmaţiile recente ale ministrului justiţiei, Vladimir Cebotari, că „presa nu mai este o sursă de informare veridică”, de aceea Autoritatea Naţională de Integritate nu se va mai sesiza din materialele jurnalistice despre averile şi interesele persoanelor cu funcţii publice. Potrivit ONG-urilor, aceste afirmaţii sunt de o gravitate maximă şi denotă faptul că autorităţile vor să reducă eficienţa dezvăluirilor din presă despre corupţie, delapidări şi conflicte de interese.
 
„Atragem atenţia că ameninţarea şi intimidarea jurnaliştilor este inadmisibilă, iar autorităţile au obligaţia să asigure libertatea presei şi securitatea reprezentanţilor mass-media”, se spune în declaraţie.

ONG-urile solicită Parlamentului şi Guvernului să înceapă procesul de elaborare a unor amendamente suplimentare la legislaţia în vigoare pentru a garanta protecţia jurnaliştilor de intimidări şi alte forme de abuzuri. Semnatarii solicită şi revenirea la legislaţia care reglementează activitatea Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) şi să includă obligaţia ANI de a se autosesiza în baza investigaţiilor jurnalistice relevante, elaborate de instituţii de presă şi de reporteri independenţi, care respectă principiile deontologice.

Semnatarii declaraţiei sunt: Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul Aces-Info şi Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.