logo

ONG-urile de media, îngrijorate în urma declarației jurnalistei Natalia Morari


https://www.ipn.md/ro/ong-urile-de-media-ingrijorate-in-urma-declaratiei-jurnalistei-7967_1084253.html

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă regretul și îngrijorarea în urma declarației făcute de jurnalista TV8 Natalia Morari, care a recunoscut o relație personală cu omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar ulterior achitat în urma rejudecării dosarului. În prezent, Veaceslav Platon se află în căutare internațională în vederea reținerii, fiind acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”, transmite IPN.

„Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă. Regretăm declarația întârziată a Nataliei Morari. Gestul ei ar putea afecta imaginea TV8 drept o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale”, se menționează în declarație.

Organizațiile neguvernamentale de media amintesc, prin prisma Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, că integritatea morală este una dintre rigorile profesionale „esențiale pentru jurnalist și pentru jurnalism”. Totodată, „jurnalistul nu acceptă (…) avantaje (…) a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general”.

În declarație se spune că jurnaliștii care au ales să practice această meserie și-au asumat o mare responsabilitate în fața audienței lor și a instituției media pe care o reprezintă, informând publicul corect și echidistant. Potrivit Codului deontologic, jurnaliștii și instituțiile de presă trebuie să realizeze faptul că „încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei”.

„Astfel, îndemnăm jurnaliștii din Republica Moldova să se ghideze în activitatea lor de principiile unui jurnalism corect și echidistant, să fie un exemplu de corectitudine și să promoveze prin activitatea lor principiul transparenței, să evite conflictele de interes și alte acțiuni care ar putea prejudicia imaginea și credibilitatea meseriei”, se mai spune în declarația ONG-urilor de media.

Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Asociația Media Guard.