logo

ONG-urile de media cer MAI-ului să se autosesizeze în legătură cu bruscarea unui jurnalist


https://www.ipn.md/ro/ong-urile-de-media-cer-mai-ului-sa-se-autosesizeze-7978_1027531.html

Mai multe organizaţii neguvernamentale îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu încercările repetate de a brusca jurnaliştii şi de a-i împiedica să se informeze atunci când se află în exerciţiul funcţiunii. ONG-urile au semnat o declaraţie în legătură cu bruscarea jurnalistului de la portalul today.md prin care cer Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze pe acest caz, transmite IPN.

Semnatarii declaraţiei susţin că luni, 30 mai, mai multe portaluri online au difuzat secvenţe video despre incidentul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care a avut loc după o conferinţă de presă susţinută de liderii Platformei DA. „Jurnalistul today.md, Vadim Ungureanu, a fost îmbrâncit şi agresat verbal de către o persoană care se afla în anturajul liderilor DA”, scrie în declaraţie.

Asociaţiile obşteşti atrag atenţia asupra faptului că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului, precum şi intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică sunt considerate fapte socialmente periculoase şi pedepsite în conformitate cu prevederile Codului Penal.

Totodată, Codul contravenţional prevede că acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei fizice, este calificată drept act de huliganism şi e pasibilă de sancţiuni.

Declaraţia a fost semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Electronice, Centru Acces-Info şi Comitetul pentru Libertatea Presei.