logo

ONG-urile au prezentat viziunea privind respectarea drepturilor omului în Moldova


https://www.ipn.md/ro/ong-urile-au-prezentat-viziunea-privind-respectarea-drepturilor-omului-in-7967_1027246.html

Civil Rights Defenders şi 11 organizaţii neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Evaluarea Periodică Universală au prezentat rezultatele monitorizării şi recomandările privind respectarea şi promovarea drepturilor politice şi civile în Moldova. Într-o conferinţă de presă la IPN, luni, 16 mai, reprezentanţii mai multor ONG-uri au prezentat concluzii din cel de-al doilea raport realizat şi care urmează a fi analizat la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în noiembrie.

Alesia Vidruk, manageră de program la organizaţia Civil Rights Defenders, a spus că în noiembrie autorităţile vor raporta în faţa statelor membre ale ONU cum au fost îndeplinite cele 122 de recomandări asumate de Moldova în cadrul sesiunii din 2012. Coaliţia ONG-urilor pentru Evaluarea Periodică Universală are drept scop evaluarea situaţiei drepturilor politice şi civile în ţară, şi elaborarea rapoartelor de alternativă pentru a oferi un tablou complex despre respectarea drepturilor omului în Moldova. În primele luni ale anului curent, ONG-urile au elaborat trei rapoarte, în care au remarcat problemele din domeniul drepturilor politice şi civile, dificultăţile cu care se confruntă societatea, şi au propus o serie de recomandări.

Potrivit Alesiei Vidruk, în total experţii au identificat peste 90 de recomandări la cel puţin 10 teme de interes public – apărătorii drepturilor omului, discriminare şi egalitate, crime bazate pe ură şi discurs de instigare la ură. De asemenea, este vorba despre reforma justiţiei, accesul la justiţie pentru persoanele LGBT, tortura şi rele tratamente, accesul la informaţie, libertatea de exprimare şi libertatea presei.

La 24 martie, raportatele elaborate au fost trimise la ONU în Geneva, fiind parte a informaţiei ce va fi prezentată statelor membre. Astfel, la sesiunea Consiliului ONU, din 4 noiembrie, ţările membre vor avea posibilitatea să înainteze autorităţilor Republicii Moldova recomandări referitoare la îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în următorii patru ani şi jumătate.

Alesia Vidruk a comunicat că până la 25 iulie, autorităţile moldoveneşti urmează să elaboreze un raport oficial privind realizarea celor 122 de recomandări în domeniul drepturilor omului, asumate în faţa ţărilor membre ale ONU în 2012. Conform procedurilor oficiale, autorităţile urmează să consulte şi să dezbată acest raport cu societatea civilă înainte de a-l expedia la ONU.

În următoarele câteva luni, coaliţia ONG-urilor pentru Evaluarea Periodică Universală planifică să organizeze şi să desfăşoare activităţi de lobby cu reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Moldova şi din străinătate pentru a determina ţările pe care le reprezintă, să susţină iniţiativele înaintate de Coaliţia din Moldova şi să vină cu noi recomandări pentru autorităţile ţării.