ONG-uri preocupate de drepturile omului trag concluzii şi fac planuri după protestul de joi
https://www.ipn.md/ro/ong-uri-preocupate-de-drepturile-omului-trag-concluzii-si-fac-7967_973259.html
Reprezentanţi ai unor organizaţii preocupate de respectarea drepturilor omului au făcut concluziile marşului de protest de joi, la o masă rotundă în incinta agenţiei Info-Prim Neo. În ajun, pe 25 decembrie, mai multe ONG-uri au pichetat instituţii administrative în Chişinău şi au filmat cum poliţia împiedică manifestanţii să protesteze.
Organizaţiile intenţionează să depună o plângere la Procuratura Generală referitoare la incorectitudinea acţiunilor poliţiei în episoadele care au avut loc în faţa preşedinţiei, parlamentului şi guvernului, a spus Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Protestatarii, de asemenea, vor solicita Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să efectueze o anchetă pentru a sancţiona ofiţerii care se fac vinovaţi de obstrucţionarea manifestaţiilor.
Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Evghenii Goloşceapov, a declarat că manifestarea de solidaritate cu persoane cărora li s-a încălcat dreptul la libertatea de expresie a fost un succes. „Cred că am reuşit suficient de bine. Am dorit să finisăm, simbolic, manifestaţiile care nu au avut loc: depunerea unui brad la MAI, am ieşit cu măşti de porci şi măgari, pentru a-l susţine pe Anatol Mătăsaru”, a spus Goloşceapov.
Omul de afaceri Anatol Mătăsaru şi-a câştigat o faimă internaţională, după ce a îmbrăcat un măgar în haine de poliţist şi un porc – într-o jachetă pe care era scris „porcuror”, la 18 decembrie. Poliţia l-a împiedicat atunci să ajungă în centrul Chişinăului, iar o instanţă din Chişinău l-a amendat cu 200 de lei.
ONG-urile din domeniul apărării drepturilor omului au decis să ceară de la MAI copia unui renumit regulament intern, la care poliţiştii fac referire de fiecare dată pentru a îndepărta manifestanţii de lângă sediile autorităţilor. În caz că acest regulament contravine legislaţiei, ONG-urile vor cere în instanţă anularea lui.
Practica de aplicare a legii cu privire la întruniri va face subiectul unei întrevederi pe care reprezentaţii ONG-urilor o planifică cu comisiile parlamentare de profil. O reuniune similară onegiştii doresc s-o organizeze şi cu Procuratura Generală pentru a afla de ce nu sunt pedepsiţi poliţiştii care sistează manifestările.
La acţiunea de protest de joi au participat lideri şi reprezentanţi de la Asociaţia pentru Democraţie Participatică ADEPT, Amnesty International Moldova, Asociaţia Presei Independente, Centrul “Acces-Info”, Centrul de Drept Căuşeni, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul “MEMORIA”, Centrului Naţional al Romilor, CReDO, Eco-TIRAS, Hyde Park, Institutul pentru Drepturile Omului, Jurişti pentru Drepturile Omului, Promo-Lex, Societatea Internaţională a Drepturilor Omului – Secţia din Republica Moldova.