logo

ONG-uri de media vor analiza cum guvernarea şi-a onorat promisiunile după anul 2009


https://www.ipn.md/ro/ong-uri-de-media-vor-analiza-cum-guvernarea-si-a-7965_1012455.html

Asociaţia Presei Independente, împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Electronice, vor lansa în următoarele zile un studiu care analizează felul cum guvernarea şi-a onorat promisiunile după anul 2009. „Vom încerca să evaluăm cum au fost realizate promisiunile incluse în programele de guvernare, în aşa fel încât să putem raporta promisiunile la faptele reale”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, notează IPN.

Petru Macovei a menţionat că au existat angajamente foarte clare din partea Guvernului de a adopta măsuri pe segmentul stimulării dezvoltării economice a mass-media, măsuri care nu au fost realizate până în acest moment. La fel cum nu a fost onorat nici angajamentul de a fi adoptat un nou Cod al Audiovizualului, document care a devenit iniţiativă legislativă abia în anul 2014. Aceasta cu toate că documentul a fost pus pe masa legiuitorilor încă în anul 2011 şi a trecut toate expertizele internaţionale relevante.

„Guvernarea, din păcate, a greşit în anul 2010, când a modificat Codul Audiovizualului şi a permis ca o persoană să poată deţine până la cinci frecvente şi acum vedem consecinţele acestei greşeli. Suntem în Republica Moldova o piaţă media atât de mică şi foarte multe posturi importante, cu acoperire naţională sau cu mare acoperire regională, sunt concentrate în mâinile unui singur proprietar sau a unei singure persoane, despre care se presupune că ar fi proprietar, or nu avem actele ca să spunem lucrul acesta cu cărţile pe faţă”, a spus directorul executiv al API.

În aceeaşi ordine de idei, Petru Macovei, a spus că principala problemă a mass-media din Republica Moldova este lipsa transparenţei şi, chiar dacă în programele de guvernare au existat angajamente asumate de a face nişte modificări pe acest segment în legislaţie, acest lucru nu s-a întâmplat. Societatea civilă a oferit guvernării proiecte de legi care au fost şi înregistrate ca iniţiative legislative, însă întârzie votul politic în Parlamentul Republicii Moldova pentru aprobarea acestor legi şi, cel mai important, voinţa de a implementa aceste prevederi.