ONG-uri cer pedepsirea celor care admit şi aplică tortura în Moldova
https://www.ipn.md/ro/ong-uri-cer-pedepsirea-celor-care-admit-si-aplica-tortura-7967_976426.html
Mai multe ONG-uri cer Procuraturii Generale (PG) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să ancheteze cazurile de tortură, în special cele rezultate în urma violenţelor din aprilie, şi să demită poliţiştii care se fac vinovaţi de rele tratamente. Reprezentanţi ai acestor organizaţii pichetat joi, 2 iulie, PG, după care au mărşăluit spre ministerul de interne, unde au continuat acţiunea, transmite Info-Prim Neo.
Participanţii au purtat bandaje simbolice, semn că au fost torturaţi. Au informat trecătorii despre formele torturii şi i-au chemat să se solidarizeze cu victimele, semnând câteva demersuri pe coli mari. Acestea au fost transmise procurorilor, după care manifestanţii s-au îndreptat spre MAI.
Manifestaţia continuă acţiunile de protest iniţiate la 26 iunie, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a ONU pentru susţinerea victimelor torturii.
„Noi înţelegem că un singur efort făcut într-o singură zi este absolut ineficient pentru a atrage atenţia publicului asupra inadmisibilităţii torturii. Am înţeles că trebuie să prelungim astfel de acţiuni”, a spus Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).
Evghenii Goloşceapov, directorul executiv al organizaţiei Amnesty International Moldova, a spus că acţiunea este una simbolică, însă ea vine să atenţioneze despre lucruri grave. „Cazuri de tortură mai sunt în Moldova”, a declarat acesta.
Peste 1500 de semnături au fost colectate în cadrul campaniei „Împreună împotriva torturii”, lansată de Amnesty International Moldova la 26 iunie.
Potrivit celui mai recent studiu, lansat joi, 1 iulie, de mai multe ONG-uri, în jur de 700 de persoane au fost reţinute de poliţie în urma evenimentelor din 7 aprilie. Mai mult de jumătate dintre aceştia susţin că au fost maltrataţi sau bătuţi de către poliţişti.
Solicitată de Info-Prim Neo, şefa serviciului de presă al PG, Maria Vieru, a spus că în perioada 12 aprilie – 26 iunie doar 95 de persoane au depus sesizări la procuratură că au fost bătute de ofiţerii organelor de forţă. În prezent 6 dintre acestea se examinează, însă nici într-un caz nu a fost început procesul de judecată.
Maria Vieru a mai spus că fiecare solicitare a protestatarilor va fi examinată în parte, iar dacă vor fi temeiuri pentru a începe urmărire penală, acest lucru se va face.
Şefa serviciului de presă al MAI, Ala Meleca a reiterat că ministerul respectă Legea cu privire la întruniri, evitând să facă alte declaraţii.