logo

ONG reclamă prejudicierea bugetului cu milioane de lei în urma vânzării ilegale de ţevi


https://www.ipn.md/ro/ong-reclama-prejudicierea-bugetului-cu-milioane-de-lei-in-urma-7967_1004389.html

Asociaţia pentru Prevenirea şi Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, reclamă prejudicierea bugetului cu peste 11 milioane de lei în urma vânzării ilegale de ţevi pentru irigare în raionul Ştefan-Vodă. Liderul asociaţiei, Andrei Donică, a declarat, la o conferinţă de presă, că ţevile urmau a fi date la fier vechi, dar au fost vândute spre utilizare curentă, transmite IPN.

Potrivit lui Andrei Donică, acţiunile ilegale au fost făcute de către Ministerul Mediului şi agenţiile pe care le are în subordine. „Ministerul Mediului, condus de Partidul Liberal, de liderul Mihai Ghimpu şi mai puţin de ministrul Gheorghe Şalaru, face acţiuni ilegale. Din agenţiile ministerului se fură milioane, cu grave încălcări ale legislaţiei, de sub nasul cetăţenilor. În Republica Moldova intenţionat se distrug ţevile instalate în timpul Uniunii Sovietice pentru irigare. Se plâng că nu avem tehnică de irigare, însă toate acestea sunt minciuni. Sunt nişte combinaţii bine gândite: mai întâi să vândă ţevile, apoi să ceară granturi pentru irigare de la ţările europene”, a declarat Andrei Donică.

Donică susţine că ţevile la  Ştefan-Vodă au fost scoase ilegal la vânzare, datele despre licitaţie nefiind publicate în Monitorul Oficial. O altă încălcare constatată este că bunurile s-au vândut la preţul iniţial, deşi, conform regulamentului, în cazul licitaţiei la care se prezintă o singură persoană, venitul trebuie să fie plus 10%. Potrivit lui Andrei Donică, ţevile cumpărate de firmă cu puţin peste 2 milioane de lei sunt acum vândute pe piaţă cu 13 milioane.

În conformitate cu datele Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, la nivel republican au fost extrase 50% din ţevile preconizate pentru irigare. Asociaţia a comandat expertiza unei agenţii din Chişinău, care a constat că în proporţie de 90% ţevile pot utilizate încă cel puţin 30 de ani.

Asociaţia pentru Prevenirea şi Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei îşi propune să prezinte probele acumulate Centrului Naţional Anticorupţie şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.