ONG insistă pe judecători specializaţi şi includerea psihologului şi a asistentului social în procesele judiciare cu copii delicvenţi
https://www.ipn.md/ro/ong-insista-pe-judecatori-specializati-si-includerea-psihologului-si-a-7967_984055.html
Perfecţionarea sistemului practicilor de justiţie în raport cu copiii care au săvârşit delicte este obiectivul proiectului “Promovarea Noilor Elemente de Justiţie pentru Copii în Sistemul de Justiţie din Moldova”, iniţiat în iulie de Institutul de Reforme Penale (IRP).
„Elementul care dorim să îl introducem este instrumentarea dosarelor de către judecători specializaţi pentru rezolvarea cazurilor minorilor delicvenţi. La fel lipseşte mecanismul de monitorizare a cauzelor copiilor din partea acestor judecători specializaţi. Nu întotdeauna sunt aplicate cu succes procedurile prietenoase pentru copii, care ar corespunde standardelor Convenţiei ONU privind drepturile copiilor şi metodele rămân a fi cele care s-au folosit în timpul URSS. Acţiunile inspectorilor care lucrează cu minorii în cadrul MAI nu întotdeauna sunt eficiente sau în conformitate cu procedurile internaţionale. Iată elementele care vor fi introduse prin intermediul proiectului”, a declarat pentru Info-Prim Neo Ion Bulicanu, responsabil pentru relaţiile publice la IRP.
Proiectul urmăreşte şi includerea psihologului şi a asistentului social în cazul unui proces judiciar al copiilor delicvenţi. „Procesul penal este unul complex şi atunci când copii ajung pentru prima dată în acest sistem, care are o influenţă negativă asupra lor, este necesar să folosim procedurile prietenoase pentru copii, din acest considerent neapărat trebuie să fie prezent psihologul şi asistentul social, iar în unele cazuri şi părinţii” a mai spus Ion Bulicanu.
Totodată, se va elabora un ghid pentru ofiţerii de urmărire penală, pentru procurorii şi judecătorii care vor instrumenta cazurile în care sunt implicaţi copii. Un alt obiectiv fixat în proiect este şi promovarea mijloacelor extra judiciare în procesele unde sunt implicaţi copiii şi anume implicarea comunităţii. Atunci când minorul ajunge în sistemul judiciar serviciile mediatorului vor consta în faptul intermedierii unei înţelegeri între minor şi victima care a avut de suferit în urma delictului, urmărindu-se în acest fel corectarea comportamentului delicvent al copilului în cadrul comunităţii.
Proiectul “Promovarea Noilor Elemente de Justiţie pentru Copii în Sistemul de Justiţie din Moldova” se implementează cu susţinerea financiară a UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne şi va avea o durabilitate de 15 luni, până în septembrie 2012, astfel drept rezultat scontat ar fi perfecţionarea cadrului judiciar în raport cu copii care săvârşesc delicte.
IRP este o organizaţie nonguvernamentală, constituită la 31 martie 2001, scopul căreia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justiţie penală şi susţinerea iniţiativelor comunitare.