ONG din România propune noi modalităţi de votare pentru românii de peste hotare
https://www.ipn.md/ro/ong-din-romania-propune-noi-modalitati-de-votare-pentru-romanii-7965_986140.html
Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români (GRSPSociety) şi Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) studiază modalităţile prin care poate fi asigurat dreptul la vot pentru românii din străinătate. Rezultatelor studiului vor fi expuse până la sârşitul anului curent, după care autorităţilor române le vor fi înaintate mai multe propuneri, transmite Info-Prim Neo.
Directorul CreDO, Sergiu Ostaf, a declarat la o dezbatere publică că una din modalităţi ar fi votul prin procură – o posibilitate eficientă pentru că nu presupune costuri financiare. Prin procură persoana deleagă o altă persoană să voteze în locul său. Un dezavantaj al acestei modalităţi este principiul egalităţii electorale, care nu este garantat suficient în acest caz.
O altă modalitate discutată ar fi votul prin corespondenţă, adică cetăţeanul să-şi trimită votul în plic prin poştă. Votul prin corespondenţă ar permite o acoperire mai bună, însă este dependent de un serviciu poştal eficient. Avantajele acestei modalităţi sunt costuri financiare şi organizaţionale mai reduse.
Cea de-a treia modalitate este votul electronic. Acesta implică un grad mare de accesibilitate şi costuri chiar mai mici decât votul prin poştă. Însă, după implementare sa în câteva ţări, există în continuare dubii în legătură cu posibilităţile de securizare.
Modalitatea a patra constă în implicarea misiunilor diplomatice. Un dezavantaj însă sunt costurile financiare şi organizaţionale mai ridicate şi faptul că mulţi alegători nu trăiesc în apropierea misiunii diplomatice.
Sergiu Ostaf a declarat că acest studiu este elaborat din cauza procentului mic de români care votează peste hotare. Din 15% din românii plecaţi peste hotare, la urnele de vot se prezintă doar 2%. „Este un număr foarte mic. Acest studiu vine să ofere mai multe posibilităţi românilor de a-şi îndeplini dreptul la vot”, a declarat Sergiu Ostaf.
Studiul îşi propune să fie bază pentru o dezbatere publică prin care să se aleagă soluţia cea mai viabilă. Discuţii la acest subiect au loc în 16 oraşe din 10 ţări. Analiza acestora va fi integrată în cadrul unui document de politici publice, care va fi prezentat la a treia conferinţă anuală a GRSPSociety, la Bucureşti.