ONG cheamă opoziţia să se implice în reformarea CCCEC
https://www.ipn.md/ro/ong-cheama-opozitia-sa-se-implice-in-reformarea-cccec-7965_993406.html
Filiala naţională a organizaţiei mondiale anticorupţie Transparency International (TI) cheamă opoziţia să se implice în reformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Ca urmare a restructurării, se doreşte ca această instituţie să nu mai fie subordonată politic şi să activeze transparent, a declarat directorul TI-Moldova, Lilia Caraşciuc, în cadrul unor dezbateri publice asupra reformei CCCEC, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile şi a clasei politice, transmite Info-Prim Neo.
„Credeam că opoziţia va fi prima care va reacţiona la strategia de reformare, dar nu este aşa. Nu reacţionează deloc, nu au scris niciun demers”, a subliniat Lilia Caraşciuc. Expertul TI - Moldova, Efim Obreja, a spus că pentru asigurarea independenţei CCCEC sunt necesare unele măsuri concrete, iar procesul de reformare trebuie corelat cu reformarea poliţiei şi a justiţiei.
„De-a lungul anilor ne-am convins că se doreşte lupta cu corupţia, dar nu se prea schimbă nimic. Aceasta înseamnă că este necesară o restructurare a instituţiei”, a declarat în cadrul dezbaterilor deputatul PDM, Alexandru Stoianoglo. Colega sa de fracţiune, Stella Jantuan, a remarcat că practic fiecare cetăţean s-a ciocnit de o problemă a corupţiei, fapt care face populaţia să fie interesată în reuşita reformării CCCEC.
Reprezentantul PAD, Corneliu Gurin, a subliniat importanţa excluderii CCCEC de sub control politic. „Avem o ţară de rude şi relaţii. Dacă e să analizăm bine, găsim rude apropiate în partide diferite. Astfel, dacă ar funcţiona bine mecanismul declaraţiilor de interese, dacă fiecare ar spune cu cine se înrudeşte şi ce interese are, atunci totul ar merge bine şi cu reforma şi cu activitatea CCCEC”, a menţionat Corneliu Gurin.
Deputatul PLDM, George Mocanu, a spus că reformarea CCCEC este vitală, dar că de multe ori s-au făcut reforme superficiale. „Din păcate, nu există un model perfect al reformării, e greu de găsit o soluţie finală fixă. Dacă totuşi CCCEC trebuie să depindă de o instituţie, atunci aceasta trebuie să aibă cea mai mare credibilitate din partea societăţii civile”, a comunicat deputatul.
Reprezentantul societăţii civile, Igor Boţan, a informat că instituţia ar trebui să raporteze publicului periodic despre activitatea sa, aceasta ar asigura transparenţa, iar conducerea CCCEC − să fie numită de către Parlament, dar după o formulă care încă trebuie bine stabilită.
Dezbaterile publice au fost organizate de către Consiliul Naţional al ONG-urilor, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, CReDO, ADEPT, Transparency International – Moldova şi ai clasei politice, PLDM, PD, PL şi PAD.