Organizaţia „Societatea Umanăˮ, care militează pentru drepturile animalelor, a lansat o petiţie adresată Guvernului şi Parlamentului şi adună semnături pentru introduce pedepse mai dure faţă de cei care maltratează animalele, transmite IPN.
Organizaţia cere modificarea articolului 157 din Codul Contravenţional şi introducerea unui articol nou în Codul Penal, sperând că astfel se va reduce numărul cazurilor de cruzime faţă de animale. „În Moldova se observă un val de cruzime faţă de animale. Zilnic pe internet, la televiziune, apar informaţii despre agresarea animalelor. Din păcate, amenzile mici şi pedepsele uşoare nu sunt suficiente pentru tragerea la răspundere a vinovaţilor. Dacă nu sunt pedepsiţi, infractorii nu se opresc aici, ei pot trece de la animale la copii”, a menţionat Karl Luganov, reprezentantul organizaţiei.
Iniţiatorii petiţiei consideră că legislaţia trebuie modificată pentru a schimba atitudinea faţă de animale. „Noi considerăm că doar majorând amenzile şi introducând pedeapsa penală pentru cazurile de cruzime faţă de animale, vom putea opri acest fenomen”, a mai spus Karl Luganov, într-o conferinţă de presă.
Petiţia poate fi găsită pe internet, la adresa: www.faracruzime.md. Membrii Societăţii vor merge şi în stradă pentru a colecta semnături. Organizatorii îşi propun să adune 10-20 de mii de semnături.
Medicul psihiatru Tatiana Nicorici susţine că, potrivit clasificatorului internaţional al bolilor, cruzimea faţă de animale se află la acelaşi nivel cu agresiunea faţă de oameni. „Aceasta este o tendinţă care se numeşte „tulburări de personalitate”. Din păcate, la noi se înregistrează tot mai multe asemenea cazuri şi aceasta provoacă îngrijorare. De aceea, eu consider că este foarte important să intensificăm pedeapsa pentru oamenii sănătoşi”, susţine Tatiana Nicorici.
În varianta în vigoare, Codul Contravenţional prevede că acţiunile ce ar duce la mutilarea sau moartea animalului se sancţionează cu amendă de până la 40 de unităţi convenţionale, adică de 800 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii până la 60 de ore.