Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului care constată că fostul premier Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil trebuie să fie luată drept exemplu pentru a fundamenta în jurisprudența națională că orice persoană are dreptul de a beneficia de un proces public. Și aceasta pentru ca persoana să aibă posibilitatea să-și demonstreze nevinovăția, să beneficieze de toate garanțiile, dar și pentru ca societatea să fie informată despre ceea ce se întâmplă. Declarațiile au fost făcute de către avocatul lui Vlad Filat, Victor Munteanu.
Într-o conferință de presă la IPN, Victor Munteanu a declarat că pentru a nu se ajunge la constatarea unei violări a Convenției Europene a Drepturilor Omului, cu impact negativ asupra reputației Republicii Moldova, a existat posibilitatea ca statul, prin intermediul instanțelor judecătorești, să remedieze neregulile comise în timpul procesului. Până a fi adoptată o hotărâre CEDO, legislația prevede posibilitatea adresării în instanțele naționale pentru a ca acestea eventual să corecteze deficiențele admise.
„Cu regret, instanțele naționale nu și-au asumat răspunderea de a efectua acest exercițiu corect și de a remedia această deficiență la nivel național. Însă s-a ajuns la această hotărâre de condamnare a Republicii Moldova, pentru că această Convenție este, de fapt, raționamentul – statele și-au asumat niște angajamente, și anume să respecte drepturile omului, inclusiv prin respectarea obligațiilor procesuale, procese echitabile. Ceea ce nu au avut loc”, a explicat apărătorul.
Avocatul a precizat că în decizia sa CEDO subliniază faptul că instanțele naționale nu au oferit o justificare de ce au decis să desfășoare acest proces cu ușile închise. „Curtea a menționat că circumstanțele sau justificările care au fost oferite de către instanțele naționale de toate gradele nu au fost suficiente de ce acest proces a fost unul închis și că, de fapt, acest proces închis a lărgit încălcarea echității procedurilor, a corectitudinii întregului proces care a rezultat în acea condamnare”, a precizat Victor Munteanu.
Faptul că ședințele de judecată au fost închise a dus la încălcarea multor drepturi și libertăți fundamentale, a spus Vlad Filat. Potrivit lui, nu se ajungea la condamnare dacă procesul ar fi fost public. „Și aceasta pentru că aici este problema și de martori, despre modul în care a fost asigurată apărarea, despre comportamentul judecătorilor, despre solicitările și respingerea tuturor cererilor de către acei judecători”, a notat Vlad Filat.
Reținut pe 15 octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017, Vlad Filat a ieșit din închisoare înainte de termen, în decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar.
Vlad Filat a pledat nevinovat. „Am fost judecat în cadrul unui proces nedrept în care eu nu am avut posibilitatea să-mi demonstrez nevinovăția. Acea condamnare care a fost dictată prin hotărârea instanțelor de judecată aflate cu statut captiv, așa cum au vorbit toți și a fost statuat prin hotărârea Parlamentului din 2019, eu am executat acea condamnare”, afirmă Vlad Filat. Fostul premier precizează că s-a aflat în detenție în condiții inumane și degradante timp de 50 de luni. După care a urmat pedeapsa condiționată. Ca într-un final, pedeapsa stabilită prin sentință să fie ispășită integral.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.