logo

Omorul lui Vadim Pisari va fi examinat la CEDO în regim de urgenţă


https://www.ipn.md/ro/omorul-lui-vadim-pisari-va-fi-examinat-la-cedo-in-7967_1009101.html

Cazul tânărului moldovean de 18 ani, Vadim Pisari, ucis la 1 ianuarie 2012 de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, va fi examinat în regim de urgenţă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Recent CEDO a comunicat guvernelor pârâte cauza Pisari v. Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Reclamanţii sunt părinţii tânărului omorât, locuitori ai satului Pârâta, raionul Dubăsari, şi sunt reprezentaţi de juriştii Asociaţiei Promo-LEX, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Promo-LEX, în faţa CEDO, reclamanţii au invocat încălcarea art.2 din Convenţie (dreptul la viaţă) precum şi faptul că investigaţiile circumstanţelor omorului fiului lor, efectuate atât de către autorităţile Republicii Moldova, cât şi de către cele ale Federaţiei Ruse nu au fost eficiente.

La 1 ianuarie 2012, aproximativ ora 07.00 dimineaţa, Vadim Pisari, aflându-se la volanul unui autoturism, traversa zona unui post de pacificatori, instalat între localităţile oraşul Vadul lui Vodă şi satul Pârâta. Soldatul rus a împuşcat în spatele autoturismului, rănindu-l pe tânăr, care a decedat în spital în aceeaşi zi. Autorităţile moldoveneşti au iniţiat o anchetă penală pe acest caz, cu toate acestea soldatul rus nu a fost reţinut, fiind ulterior transferat de către autorităţile Federaţiei Ruse într-o unitate militară din regiunea Breansk, Federaţia Rusă. Procuratura Generală a Republicii Moldova a recunoscut statutul de victimă al reclamanţilor. Ulterior aceeaşi instituţie a informat că a fost emis un mandat de căutare internaţională pentru soldatul rus care l-a omorât pe Vadim Pisari.

În decembrie 2012, Procuratura a informat despre refuzul autorităţilor ruse de a coopera în cadrul investigaţiilor şi faptul că soldatul rus a fost achitat de orice vină deoarece în acţiunile sale nu au existat elementele unei infracţiuni. Aceiaşi instituţie în martie 2013 a informat reclamanţii cu privire la necesitatea suspendării procedurilor penale deoarece nu au acces la suspectul care s-a eschivat de la răspundere. La momentul dat dosarul penal este suspendat.

Adresările reclamanţilor către autorităţile Federaţiei Ruse au fost ignorate în repetate rânduri, acestora fiindu-le refuzat în eliberarea actelor procesuale şi recunoaşterea în calitate de victime. La finele anului 2012, reclamanţii au fost informaţi despre faptul că dosarul penal pornit pe marginea decesului lui Vadim Pisari a fost încetat. Totodată reclamanţilor nu le-a fost expediată nicio ordonanţă în acest sens. Restul încercărilor părinţilor lui Vadim Pisari de a afla date şi informaţii despre ancheta efectuată de către autorităţile ruse au eşuat.