logo

Ombudsmanul sesizează CC privind accesul la justiţie al persoanelor declarate incapabile


https://www.ipn.md/ro/ombudsmanul-sesizeaza-cc-privind-accesul-la-justitie-al-persoanelor-declarate-in-7967_1026849.html

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a înaintat o sesizare la Curtea Constituţională privind exercitarea controlului constituţionalităţii prevederilor legale, ce instituie interdicţia pentru persoanele declarate incapabile de a-şi exercita dreptul de acces liber la justiţie. Obiectul sesizării îl constituie prevederile din Codul de procedură civilă care instituie interdicţia pentru aceste persoane de a-şi exercita dreptul de acces liber la justiţie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului, se spune că accesul liber la justiţie al persoanelor incapabile există doar în teorie. Potrivit sursei, actualmente, în baza normelor contestate în sesizare, persoanele lipsite de capacitate nu au drepturi şi obligaţii procedurale civile, iar actele de procedură îndeplinite de persoana lipsită de capacitatea de folosinţă sunt nule.

Avocatul poporului menţionează că adulţii declaraţi incapabili nu-şi pot apăra de sine stătător în instanţă drepturile, libertăţile şi interesele legitime. Judecătorul refuză să primească cererea de chemare în judecată dacă reclamantului şi/sau pârâtului îi lipseşte capacitatea de folosinţă. Instituţia mai remarcă faptul că judecătorii restituie cererea de chemare în judecată dacă ea a fost depusă de o persoană incapabilă, iar instanţa scoate cererea de pe rol în cazul în care a fost depusă de o astfel de persoană.

În consecinţă, subliniază ombudsmanul, persoanele cu dizabilităţi mintale, declarate incapabile prin hotărârea instanţei judecătoreşti, sunt restrânse să se adreseze personal în instanţele judecătoreşti. Totodată, sursa menţionează că statul nu a reuşit să le ofere un mecanism adecvat dacă aceste doresc să acţioneze în instanţă pentru a-şi revendica anumite drepturi.

Avocatul poporului solicită exercitarea controlului constituţionalităţii pe mai multe prevederi din Codul de procedură civilă, cum ar fi sintagmele: „Actele de procedură îndeplinite de persoana lipsită de capacitatea de folosinţă sunt nule”; „sau de adulţii cu capacitate de exerciţiu limitată”; „sau de adulţii declaraţi incapabili” etc.

Ombudsmanul consideră că limitarea accesului liber la justiţie al unei persoane declarate incapabilă printr-o hotărâre judecătorească constituie o intervenţie din partea legiuitorului în conţinutul acestui drept.