logo

Ombudsmanii propun modificarea legii pentru excluderea abuzurilor la executarea silită


https://www.ipn.md/ro/ombudsmanii-propun-modificarea-legii-pentru-excluderea-abuzurilor-la-executarea-7967_1077227.html

Avocații poporului propun modificarea legislației pentru eliminarea cauzelor şi condițiilor ce creează premise pentru încălcarea drepturilor şi libertăților omului în cadrul proceselor de executare silită. Acţiunea vine după constatarea mai multor abuzuri, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Oficiul Avocatului Poporului.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului a avut în vizor, de mai mult timp, cazul unei familii (mamă cu trei minori) care a fost evacuată silit din apartament de către executorul judecătoresc și lăsată fără locuință. Ombudsmanul a depus concluzia sa în cadrul procesului civil aflat în examinare în instanța de judecată, din perspectiva respectării interesului superior al copilului. Instanța de fond a dat câștig de cauză familiei, menționând în argumentarea hotărârii că, prin scoaterea grăbită la licitație a acestui imobil, au fost desconsiderate interesele, inclusiv patrimoniale, ale copiilor minori. Executorii judecătorești au ignorat normele standardelor internaționale și naționale aplicabile în acest caz.

„La Oficiul Avocatului Poporului continuă să fie depuse plângeri privind impactul dramatic al aplicării arbitrare a procedurii de executare silită asupra realizării dreptului la un trai decent, ceea ce i-a determinat pe avocații poporului să revină la subiectul dat și să insiste asupra excluderii lacunelor din practicile utilizate și legislația națională. Avocații poporului au stabilit că, deși Codul de executare stipulează că „modul şi condițiile de punere în executare a documentelor executorii se stabilesc pe principiul respectării drepturilor omului şi nu pot avea ca scop pricinuirea de suferințe fizice şi morale sau de prejudicii materiale”, în document nu se regăsesc norme care să asigure respectarea acestui principiu, şi anume, reglementări ce ar prezuma că bunurile şi veniturile care nu pot fi urmărite trebuie să asigure minimul de existență al debitorului și membrilor familiei întreținute de acesta. Nici articolul care vizează executarea silită şi nici cel care reglementează dispoziții generale cu privire la urmărirea bunurilor nu reglementează necesitatea respectării şi asigurării unui nivel de trai decent, pentru a garanta ca debitorul, în procesul de executare silită, nu va fi lăsat sub minimul de existență”, se arată în comunicat.

Ombudsmanii au constatat că lista bunurilor care nu pot fi urmărite din articolul 89 al Codului de executare este incompletă, motiv pentru care pot fi ridicate obiecte ale persoanei-debitor necesare pentru asigurarea unui minim de condiții pentru o viață decentă. Norma juridică nu ia în calcul circumstanțele individuale în fiecare caz. În lista bunurilor neurmăribile nu este prevăzută locuința necesară persoanei, în mod special care are la întreținere minori, persoane cu dizabilități, alte grupuri vulnerabile, ceea ce înseamnă că, în caz de imposibilitate de executare a hotărârii judecătorești în aspect economic, debitorul poate fi deposedat de locuință. Avocații Poporului fac trimitere la practica altor state, care indică faptul că urmărirea bunurilor nu trebuie să depășească limita minimului de existență al debitorului, precum şi a membrilor familiei care sunt la întreținerea acestuia, pentru a-i putea asigura un trai decent.

Avocații poporului au propus Ministerului Justiției examinarea oportunității de operare a modificărilor în articolul 10 sau articolul 88 din Codul de executare (în vederea completării cu un nou alineat, care să reglementeze necesitatea asigurării unui trai decent debitorului în cazul executării silite) şi articolul 89 (în scopul revizuirii listei de bunuri care nu pot fi urmărite). Ombudsmanii au mai recomandat şi elaborarea unor norme juridice pentru reglementarea situațiilor cu referire la familiile cu copii minori în cazul executării silite, pentru protecția drepturilor copiilor şi asigurarea bunăstării acestora, cu respectarea interesului superior al copilului.