logo

Ombudsman: Procesul de vaccinare contra COVID-19 se desfășoară lent și netransparent


https://www.ipn.md/ro/ombudsman-procesul-de-vaccinare-contra-covid-19-se-desfasoara-7967_1080833.html

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, își reafirmă îngrijorările în legătură cu deficiențele atestate în procesul de vaccinare, care în opinia sa se desfășoară lent, cu abateri și în mod netransparent. Ombudsmanul optează pentru monitorizarea riguroasă a utilizării vaccinurilor și excluderea imunizării contrar ordinii stabilite, dar și investigarea semnalelor privind comercializarea unor certificate de COVID-19, care  oferă unor persoane posibilitatea de a beneficia de compensații, iar altora de a se deplasa peste hotare, transmite IPN.

Maia Bănărescu regretă faptul că autoritățile nu au reușit să elaboreze și să pună în aplicare o strategie clară de vaccinare, care să ofere cetățenilor informații pertinente despre procedură. Și anume, fie că vor fi contactați de către medicul de familie, fie că urmează să se înregistreze pe o platformă online etc. „Procesul de imunizare decurge anevoios, cu mari neclarități și incertitudini având în vedere faptul că, la etapa actuală, Republica Moldova poate conta doar pe donații de vaccinuri anti-Covid-19, iar cantitatea de vaccinuri disponibile în stoc este una limitată”, precizează avocatul poporului, citată într-un comunicat de presă.

Potrivit ombudsmanului, situația epidemiologică din țară rămâne în continuare destul de gravă. În opinia avocatului poporului pentru drepturile copilului, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 1 aprilie nu este suficient de clară, iar unele limitări impuse pentru obținerea diminuării ratei de contaminări nu sunt îndeajuns de argumentate și rezonabile.

Potrivit Maiei Bănărescu, Comisia nu a venit cu măsuri suplimentare și mai hotărâte de reducere a pericolului de infectare în transportul public. Avocatul poporului pentru drepturile copilului consideră că restricțiile de mobilitate pe timp de noapte puteau fi evitate în cazul în care autoritățile instituiau un control mai strict asupra funcționării restaurantelor, locurilor de agrement etc.

În opinia sa, în același timp, membrii Comisiei au omis să reafirme foarte clar sau să prevadă măsuri suplimentare legate de respectarea măsurilor de protecție în cadrul întrunirilor ce au caracter religios, oficierea slujbelor și a rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiționale religioase. Asta deși experiența perioadei crizei pandemice a demonstrat faptul că lăcașele sfinte sunt, de regulă, suprasolicitate, iar normele sanitare în mare parte – ignorate.

Maia Bănărescu pledează și pentru menținerea unui control mai strict asupra implementării deciziilor CES și a respectării regulilor sanitare, cu implicarea mai activă a forțelor de ordine. În același timp, ombudsmanul atrage atenția asupra importanței respectării, în cazul aplicării de sancțiuni, a dreptului la apărare, de acces la justiție, cu stabilirea unor termene reale pentru contestarea deciziilor privind actele contravenționale.