logo

Omagiu poetului Mihai Eminescu, la 169 de ani de la naștere


https://www.ipn.md/ro/omagiu-poetului-mihai-eminescu-la-169-de-ani-de-la-7967_1046412.html

Poeți, scriitori, compozitori, dar și politicieni au venit marți, 15 ianuarie, să depună flori la bustul lui Mihai Eminescu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. La cei 169 de ani de la nașterea poetului, cei prezenți au ținut discursuri și au recitat poezii de Mihai Eminescu și poezii dedicate marelui poet, transmite IPN.

Primul la bustul lui Mihai Eminescu a venit președintele Igor Dodon, însoțit de consilierii prezidențiali. Șeful statului a declarat pentru presă că Mihai Eminescu este un simbol pentru toți. „Este un clasic al nostru, al tuturor, și trebuie să ținem minte acest lucru, să învățăm și să studiem opera sa. Absolut toți cetățenii Republicii Moldova cred că au studiat ceva de Eminescu”, a declarat Igor Dodon. În opinia sa, pentru perioada actuală, inclusiv pentru lupta politică, s-ar potrivi poezia marelui poet „Glossă”.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a declarat că pe 15 ianuarie sunt marcați 169 de ani de la nașterea poetului, dar și Ziua Culturii Naționale. „Ne adunăm de fiecare dată ca la un ritual simbolic, aici, în preajma lui Eminescu, pentru a sărbători de fapt învierea și reînvierea lui Eminescu în limba română și întru limba română. Iată că Eminescu, și la cei 169 de ani de la naștere, rămâne contemporanul nostru”, a notat Arcadie Suceaveanu.

„Prin Eminescu și cu Eminescu ne identificăm fiecare dintre noi, pentru că el a știut să exprime ca nimeni altul universul de gânduri și de simțire românească la o asemenea cotă încât a plasat literatura, spiritualitatea și cultura românească pe cele mai înalte piscuri ale civilizației europene și mondiale”, a menționat Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Prezentă la evenimentul de omagiere, ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a declarat că este absolut excepțional că această zi se sărbătorește pe ambele maluri ale Prutului, fapt care înseamnă că întreg spațiul românesc se reunește prin spiritualitate și prin creația omului-simbol al culturii naționale românești – poetul Mihai Eminescu.

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, împreună cu reprezentanți ai administrației publice locale, a depus flori la monumentul poetului din Scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român, s-a născut pe 15 ianuarie 1850.