„Prune din Moldova pentru tot globul pământesc”. Cu acest slogan compania Leone.Va SRL și-a prezentat produsele, în special prune, caise și stafide, în cadrul expoziției Moldagrotech-2023, inaugurată astăzi la Moldexpo. Exportatorul, care este cetățean al Italiei, a vorbit despre oportunitățile de colaborare cu producătorii moldoveni, dar s-a referit și la mai multe obstacole întâmpinate în Republica Moldova, în special birocrația, transmite IPN.
În cadrul unei conferințe de presă, omul de afaceri italian Piero Leone a precizat că Leone.Va SRL este o societate moldovenească, dar cu inima în Italia. Activitatea a fost inițiată în anul 2018, compania fiind specializată în export, inclusiv de prune uscate, în Europa și în afara ei. Fructele sunt procurate din Republica Moldova. Deși l-au captivat produsele ecologice moldovenești, omul de afaceri s-a confruntat cu probleme de logistică și organizare a exportului de produse. A întâmpinat dificultăți în crearea liniei de export internațional. Toate din cauza birocrației și a modului de organizare a comerțului, care nu tocmai respectă standardele internaționale.
Potrivit omului de afaceri italian, compania Leone.Va SRL conlucrează cu o întreprindere renumită, cu active de miliarde de euro, care face produsele moldovenești renumite în întreaga lume. Au început să facă livrări în cantități modeste, dar în prezent sunt facturați peste două milioane de euro, anume ca urmare a exportului internațional. Piero Leone a menționată că, potrivit estimărilor, pentru anii 2023-2024 vor fi vânzări de peste 4 milioane și o cantitate de peste 2 500 de tone de fructe uscate.
Totodată, este planificată construcția unei fabrici de prelucrare a prunelor, dat fiind faptul că în Moldova sunt multe plantații și sunt mulți producători. Se preconizează că vor fi produse 4 500 de tone de prune și circa 2 mii de tone de caise uscate. La fel, vor fi produse roșii uscate pentru exportul internațional, cât și magiunuri din fructele moldovenești.
Omul de afaceri s-a adresat conducerii Republicii Moldova cu apelul să întreprindă măsuri pentru a eficientiza procedurile de conlucrare cu exportatorii internaționali. Businessmanul a mai acuzat o problemă – lipsa muncitorilor, pe motiv că multe persoane au plecat peste hotare și nu mai are cine munci în țară. În opinia sa, e necesar să fie create condiții mai bune acasă, mai atractive, ca oamenii să revină în Moldova. Este una dintre prioritățile pe care și le-a setat compania.
„Sper că tinerii care sunt plecați peste hotare să revină și să găsească condiții favorabile pentru a putea să lucreze în Moldova și să rămână aici. Sper, de asemenea, la o conlucrare constructivă cu autoritățile, dar și cu agricultorii, care sunt un oxigen în realizarea exportului de fructe. Suntem veniți aici pentru a conlucra constructiv, pentru a crea locuri de muncă și să producem pentru țară și pentru pământul vostru iubit”, a notat Piero Leone.
Omul de afaceri a prezentat mai multe tipuri de produse, printre care și prune, prune cu nucă, menționând că fructele sunt crescute în Moldova. După care sunt exportate în Italia, se prelucrează, iar după asta sunt vândute pe piața europeană și pe cea internațională.
Angela Bulicanu deține o plantație de prune în raionul Nisporeni. „Ne dorim o conlucrare cu partenerii externi pentru a putea vinde produsele în afara țării. Statul nu ne prea oferă multe avantaje pentru a putea exporta și de asta vrem să putem conlucra ca să putem vinde prunele noastre pe piața din Europa”, a spus Angela Bulicanu la conferința de presă.
Expozițiile internaționale specializate de toamnă Moldagrotech și Farmer se desfășoară la Moldexpo în perioada 19-22 octombrie. Potrivit autorităților, aceste expoziții sunt platforme unice care oferă posibilitatea prezentării tehnicii agricole, a utilajului modern, școlarizarea agricultorilor în acest domeniu, cât și de comercializarea roadei din acest an. Anul acesta la expoziții participă peste 200 de companii din cinci țări: Republica Moldova, Austria, Italia, România și Ucraina.