logo

Oligarhul Vardanian a fost inclus în „lista neagră” a bazei ucrainene de date „Мirotvorets”


https://www.ipn.md/ro/oligarhul-vardanian-a-fost-inclus-in-lista-neagra-a-bazei-ucrainene-de-date-miro-7978_1097646.html

Oligarhului rus Ruben Vardanian, care a condus anterior administrația din Karabah, i s-a atribuit statutul de persoană care „urmează să fie reținută imediat și predată organelor de drept din Ucraina sau din țările NATO”. Profilul acestuia a apărut în importanta bază de date ucraineană „Мirotvorets”, specializată în identificarea complicilor agresiunii ruse, notează IPN.

Apariția lui Ruben Vardanian într-una dintre cele mai notorii „liste negre” din Ucraina se datorează faptului că a deținut funcții în „conducerea unei companii ruse sistemice, implicate în sprijinul real (transport, logistică și altele) al acțiunilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

„Centrul „Миротворець” cheamă organele de drept să trateze prezenta publicație pe site ca pe un denunț despre comiterea de către acest cetățean a unor acțiuni deliberate împotriva securității naționale a Ucrainei, păcii, securității umane și a ordinii și legii internaționale, precum și a altor infracțiuni”, comunică autorii „listei negre” de pe site-ul Centrului „Миротворец”.

„Chiar și după ce a părăsit această funcție, Vardanian continuă să dăuneze atingerii păcii în Karabah”, a menționat analistul politic ucrainean Igor Cealenko în rubrica sa din Newsweek-România.

Pe fondul eforturilor UE și SUA de a asigura o înțelegere pașnică între Armenia și Azerbaidjan cu privire la problema Karabakh, Ruben Vardanian, care reprezintă interesele Kremlinului, la sfârșitul lunii mai își chema adepții la arme.

În discursul său la un miting din 9 mai în orașul Khankendi, Vardanian a remarcat necesitatea prezenței unui contingent militar rus în Karabah, numit de ediția americană a Wall Street Journal drept un instrument de menținere a influenței lui Putin în Caucazul de Sud.

„Vardanian, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, este un  apropiat al lui Putin... El este acuzat de spălare de bani prin companii offshore și de transfer de fonduri către prieteni influenți ai lui Putin”, a menționat The Washington Times.

Vardanian a devenit cunoscut și datorită investigației consorțiului OCCRP a jurnaliștilor de investigație privind compania lui „Troika Dialog” (scandalul a fost supranumit „Troika Laundromat”) și rolului pe care aceasta l-a avut în crearea canalelor offshore. Scandalul cuprinde și faptul că 22 de europarlamentari încă în 2019 au lansat inițiativa de a impune sancțiuni împotriva lui Vardanian în calitate de asociat al Kremlinului.

Deja în anul 2022, 46 de membri ai Congresului SUA au cerut sancțiuni personale împotriva lui.

La rândul lor, autoritățile ucrainene l-au inclus pe oligarh în lista de sancțiuni în toamna lui 2022.

„Să sperăm că în contextul eforturilor actuale ale lui Ruben Vardanian de a păstra poziția lui Putin în Caucazul de Sud, meritele acestui protejat al Kremlinului vor fi în sfârșit apreciate nu numai la Kiev, ci și la Bruxelles și la Washington,” a scris recent în rubrica sa din Newsweek politologul ucrainean, șeful Centrului de Analiză și Strategii Igor Cealenko.