logo

Olga Nicolenco: Iurie Leancă nu va mai fi desemnat pentru funcţia de premier


https://www.ipn.md/ro/olga-nicolenco-iurie-leanca-nu-va-mai-fi-desemnat-pentru-7978_1018327.html

Iurie Leancă nu va fi premier, la fel cum nu va fi formată o coaliţie pro-europeană PLDM-PDM-PL. De această părere este Olga Nicolenco, expert naţional în gender, comunicare şi strategii electorale, care şi-a expus opiniile în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Nicolenco îşi argumentează aprecierile prin faptul că Partidul Democrat nu-i agreează pe liberali la guvernare. „Iurie Leancă a spus clar că va accepta să fie premier doar dacă va fi formată o majoritate parlamentară PLDM-PDM-PL. A forma o coaliţie în acest format, înseamnă a negocia cu liberalii, iar democraţii au spus răspicat că nu vor mai dialoga cu PL”, a precizat expertul.

Potrivit Olgăi Nicolenco, cel mai mult din această situaţie va câştiga PCRM. „PDM va accepta mai multe condiţii ale comuniştilor, doar pentru a nu-i accepta pe liberali la guvernare” şi-a expus părerea expertul.

Totodată, Olga Nicolenco a găsit scuze pentru deputaţii liberali care nu au votat învestirea guvernului. „Ghimpu nu o singură data a fost tras pe sfoară încă atunci când era în alianţă cu PLDM şi PDM. Este şi normal că nu are încredere în ei. Dacă cei din PDM şi din PLDM ar fi avut un comportament onest, cred că Ghimpu ar fi votat doar în baza promisiunilor că va participa la guvernare”, a spus Nicolenco.

Expertul consideră că nici PCRM nu va vota în cazul dacă Leancă va fi desemnat pentru funcţia de premier. „Voronin a spus de mai multe ori că nu va vota. Mai ales că a depus anterior 4 moţiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Leancă şi încă patru moţiuni de cenzură împotriva unor miniştri, care s-au regăsit şi în lista miniştrilor pentru noul guvern”, a spus Nicolenco.