Deputata Marina Tauber trebuia sancționată contravențional, nu penal, în dosarul privind amestecul în înfăptuirea justiției. Astfel reacționează deputata PAS, Olesea Stamate, la ridicarea imunității Marinei Tauber. Olesea Stamate spune că ilegalitățile comise de Tauber în sala de ședințe a instanței de judecată trebuiau sancționate prin aplicarea unei amenzi, conform Codului Contravențional, notează IPN.
La 14 martie, Parlamentul a votat ridicarea imunității deputatei Marina Tauber în dosarul ce vizează amestecul în înfăptuirea justiției. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, în aprilie 2023, Tauber a încercat să perturbe activitatea instanței de judecată. „În sala de ședințe a intrat deputatul Marina Tauber, care a utilizat difuzorul de tip megafon și a transmis mesaje ofensatoare și amenințătoare în adresa completului de judecători și a acuzatorului de stat”, a explicat, în plenul Parlamentului, Ion Munteanu. De cealaltă parte, deputata PAS, Olesea Stamate, spune că a refuzat să participe la ridicarea imunității lui Tauber, întrucât pentru astfel de acțiuni Marina Tauber trebuia sancționată contravențional.
„Indiscutabil, acțiunile deputatei Marina Tauber trebuie sancționate, ca și în cazul oricărui alt cetățean care încalcă legea, care perturbă activitatea, în special, a instanței de judecată. Doar că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni urmau să fie sancționate contravențional, nu penal. Există articole din Codul Contravențional care permit acest lucru. Se sancționează rapid și eficient. Ceea ce a prezentat Procuratura în acest caz, e ca și cum poliția ar fi oprit un cetățean cu alcoolemie de 0,15, care este clar un caz contravențional, dar îi face dosar penal. Din punctul meu de vedere, în cazul dat nu era vorba de acțiuni penale”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Olesea Stamate spune că acest dosar va pune într-o lumină proastă judecătorii care vor da verdictul, indiferent dacă va fi vorba de o achitare sau de o condamnare.
„Cu atât mai mult că i-a fost ridicată imunitatea deja de atâtea ori, și chiar dacă nu ne face nicio plăcere să ridicăm imunitatea aceluiași deputat de atâtea ori fără să vedem o finalitate, înțelegem că de asta este procedura și de fiecare dată am votat. Dar în acest caz, am decis să merg pe poziția mea. Ce se întâmplă dacă acest dosar merge în instanța de judecată și dacă pe acest dosar se obține o achitare? Judecătorii care o vor achita pe Marina Tauber pe acest dosar vor fi blamați de societate. Iar dacă se obține o condamnare? Vor râde alții că a fost condamnată pe un asemenea dosar. Cred că lucrurile trebuie luate un pic mai serios”, a mai spus vicepreședintele PAS, Olesea Stamate.
Din anul 2019, deputatei Marina Tauber i-a fost ridicată imunitatea de nouă ori, fără ca să existe finalitate pe vreunul din cele nouă dosare intentate. Potrivit legii, imunitatea unui deputat este ridicată pentru fiecare capăt de acuzare.