logo

Oleg Serebrian va lansa în curând noul său roman


https://www.ipn.md/ro/oleg-serebrian-va-lansa-in-curand-noul-sau-roman-7967_1045089.html

Oleg Serebrian va lansa pe 16 noiembrie, la București, noul său roman – „Woldemar”. Protagonistul este un băiețel de 7-8 ani, nepotul eroinei principale a romanului precedent, „Cântecul mării”, Marta Skawronski. „Scrierea unui roman despre copii pentru maturi e o sarcină ambițioasă și nu știu în ce măsură încercarea mi-a a reușit. Rămâne ca cititorii și criticii să-și spună părerea. Sper ca Woldemar să fie îndrăgit de cititori și să aibă o viață lungă-lungă”, a declarat Oleg Serebrian într-un interviu pentru IPN.

Într-un fel, „Woldemar” e continuarea la „Cântecul mării”, aici regăsindu-se unii dintre eroii de acolo, după 33 de ani, menționează autorul. Ca și „Cântecul mării”, acesta este și un roman de atmosferă, prezintând realitatea cotidiană din Uniunea Sovietică la finele anilor șaptezeci, dar tema principală este cea a genezei timpurii a unei personalități complexe și prea diferite decât a majorității celor din jur.

„Woldemar are dificultăți în a înțelege care sunt familiile lui, care este originea lui etnică, care e patria lui. Între ceea ce i se spune acasă și ce învață la școală e o contradicție flagrantă, care-i întețește deruta și neîncrederea. Cele mai serioase probleme ale sale sunt cele de adaptare socială, de acomodare la lumea din afară, însăși existența căreia e pusă uneori la îndoială. Mai este și subiectul „neiubirii”. El bănuiește că nimeni nu-l iubește cu adevărat și asta îi trezește multe întrebări”, relatează autorul.

Lansarea urmează să aibă loc în cadrul târgului Gaudeamus. Potrivit lui, Oleg Serebrian, Târgul Gaudeamus e cel mai important eveniment de acest fel din spațiul de limbă română. E un prilej foarte potrivit pentru lansări, se adună mulți autori și critici literari din România, Republica Moldova, dar și din alte țări.

Autorul planifică să organizeze și câteva lansări în Republica Moldova, dar și la Cernăuți, în anul care vine. „Sper că „Woldemar” va apărea pe rafturile librăriilor Cartier din Chișinău în zilele care vin, în orice caz, înainte de târgul de carte de la București. Nu știu ce tiraj va avea cartea, dar sunt sigur că vor fi suficiente cărți pentru toată lumea”, a mai spus Oleg Serebrian.
---

Oleg Serebrian este un politolog, scriitor, diplomat și politician din Republica Moldova. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Cântecul mării”. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.