logo

Oleg Serebrian: Legislația electorală a Republicii Moldova trebuie ajustată


https://www.ipn.md/ro/oleg-serebrian-legislatia-electorala-a-republicii-moldova-trebuie-ajustata-7965_1031199.html

Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, crede că legislația Republicii Moldova privind sistemul electoral trebuie ajustată astfel încât toți moldovenii din afara țării care doresc să voteze să o poată face. Diplomatul a menționat pentru corespondentul IPN la Berlin că, în calitatea sa de ambasador, a fost întrebat de numeroși deputați germani, din toate fracțiunile, din ce motive cetățenii Republicii Moldova nu au putut să-și exercite dreptul de vot la ultimele alegeri prezidențiale.

„Explicația a fost că aceasta este legea electorală din Republica Moldova, care pe de o parte plafonează numărul buletinelor de vot – într-o secție de votare nu pot fi mai mult de 3 mii de buletine, de pe altă parte nu se cunoaște numărul de cetățeni cu drept de vot peste hotare pentru a deschise un număr suficient de secții. Deci, este foarte greu în ceea ce ține de orientarea secțiilor de vot. Aici este o scăpare și trebuie să se sesizeze deputații. Trebuie făcute niște ajustări”, a spus ambasadorul.

Potrivit lui, la ultimele alegeri prezidențiale, cel puțin 500 de persoane nu au putut vota în Germania. În Germania situația este specifică și prin faptul că legislația germană nu permite deschiderea secțiilor de votare în afara ambasadelor și consulatelor, iar acest lucru trebuie să se ia în calcul la eventualele modificări ale legislației electorale moldovenești.

Referindu-se la relațiile politice dintre Moldova și Germania, Oleg Serebrian a spus că statul german a avut, poate, prea mari așteptări față de Republica Moldova și a investit foarte mult capital moral. „Implicarea Berlinului a fost foarte mare în comparație cu alte capitale și există o anumită dezamăgire față de viteza cu care merg lucrurile. Se aștepta alt rezultat și altă dinamică”, a subliniat diplomatul. Oricum, susține ambasadorul, în Cancelaria Federală și în Ministerul de Externe, nu a întâlnit alte capitale mari în care diplomații care se ocupă de dosarul Republicii Moldova să cunoască atât de bine oamenii, partidele, evoluția, subtilitățile. „Sunt foarte bine informați”, a mai adăugat diplomatul.

Despre relațiile economice, Oleg Serebrian a subliniat că lucrurile evoluează relativ bine. Există o paletă foarte largă pentru investiții, totul depinde de deschiderea Republicii Moldova. Sunt câteva companii foarte mari germane care investesc în Republica Moldova și care ar putea să se extindă. Interesat ar fi și sectorul bancar.

„Dar, din păcate, conjunctura politică a Republicii Moldova este cam volatilă. În al doilea rând, conjunctura regională nu foarte stabilă. Spre exemplu, conflictul din Ucraina a speriat investitorii să se apropie de zona noastră. Problema transnistreană este automat conectată cu problema din estul Ucrainei. Dar, în pofida la toate aceste probleme în comerț, este o dinamică cât de cât pozitivă”, a spus diplomatul. Alte domenii pentru investiții ar fi industria constructoare de mașini, industria alimentară, industria medicală, industria vinului.

„Eu am sfătuit autoritățile de la Chișinău să nu vină la Berlin, pentru că Berlinul este o capitală politică. Ceea ce ține de relațiile culturale, relațiile economice, importante sunt landurile, or ele sunt și foarte mari, și autonome. În acest sens, am spus că dacă va veni ministrul agriculturii la Berlin, atunci se va întâlni cu ministrul federal, dar e cel mai bine să meargă într-o regiune care are profil agricol cât de cât apropiat de Republica Moldova și care are și mijloacele necesare și interese”, a subliniat Oleg Serebrian.

Ambasadorul a menționat și despre spiritul activ al Germaniei în ceea ce ține de conflictul transnistrean. Acesta a spus că e un lucru bun că s-a redeschis dialogul 5+2. Din toate conflictele din spațiul post-sovietic, conflictul transnistrean poate fi privit într-o lumină mai pozitivă în raport cu altele.