logo

Oleg Efrim: Oamenii aşteaptă acţiuni mai îndrăzneţe


https://www.ipn.md/ro/oleg-efrim-oamenii-asteapta-actiuni-mai-indraznete-7967_1011224.html

Oamenii s-au săturat să audă despre operaţiunile dedicate combaterii corupţiei, inclusiv despre reţineri în flagrant delict. Acum solicită acţiuni mai îndrăzneţe, condamnări răsunătoare, a spus ministrul justiţiei, Oleg Efrim, la o întâlnire cu un grup de jurnalişti, la care s-a vorbit despre parcursul reformei în justiţie, transmite IPN.

Oficialul a menţionat că, spre deosebire de anul 2011, acum a devenit mult mai uşor să promoveze orice proiect de lege pentru reformarea justiţiei, datorită presiunii societăţii, care a crescut odată cu manifestarea unui interes sporit faţă de acest domeniu.

Oleg Efrim a constatat că la acest moment Guvernul nu mai are nicio obligaţie faţă de sistemul judecătoresc, reforma fiind începută. Deja se aşteaptă schimbări din partea magistraţilor. Ministrul a remarcat că greşim dacă ne aşteptăm că prin lege putem reforma întreg sistemul, întrucât multe aspecte ţin de factorul uman, de mentalitate.

În statele cu democraţie avansată, un judecător sau un procuror al cărui comportament contravine eticii profesionale îşi dă demisia. „Consider că un judecător sau un procuror trebuie să aibă un comportament diferit de cel al oamenilor de rând. Trebuie să existe disciplină”, a spus oficialul.

Ministrul s-a referit și la situaţia din România, unde mai multe persoane publice au fost condamnate. Oleg Efrim a remarcat că reforma în justiţie în statul vecin a început în 2004-2005, rezultatele fiind vizibile după câţiva ani. Ministrul consideră că şi în Moldova vom avea parte de funcţionari publici sau persoane cu funcţii înalte condamnate pentru corupţie, nu foarte curând, dar vor fi.

Oficialul a mai spus că justiţia este un domeniu care nu poate prezenta frecvent indicatori de performanţă. Totuşi, conform ultimelor măsurători, reforma se implementează corect, iar cetăţenii simpli deja percep unele schimbări spre bine.

Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 este implementată conform termenelor stabilite, iar UE a decis acordarea a 60 de milioane de euro pentru susţinerea acesteia.