Republica Moldova merge pe calea corectă în implementarea reformelor. Autorităţile trebuie să pună accent pe reformele în domeniul combaterii corupţiei, asigurării transparenţei în sectorul financiar-bancar şi îmbunătăţirii situaţiei în domeniul de afaceri. Despre aceasta au relatat vicepremierul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, şi ministrului afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Bert Koenders, într-o conferinţă de presă după ce au avut o întrevedere miercuri, 1 iunie, la Chişinău, transmite IPN.
Ministrul Andrei Galbur a spus că în cadrul întrevederii a explicat filosofia de implementare a reformelor în conformitate cu Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare. „Am anunţat că s-au implementat 57% din acest document. Am discutat despre toate angajamentele care revin din Acordul de Asociere cu UE. Am vorbit despre necesitatea impulsionării cooperării economice, Olanda fiind unul dintre principalii parteneri comerciali. Dar, suntem departe de momentul când vom putea spune că am valorificat toate oportunităţile oferite de Acordul de Asociere”, a specificat oficialul.
Andrei Galbur a menţionat că are speranţă, că această vizită, prima în Moldova a ministrului olandez Bert Koenders, va da imboldul necesar ca relaţiile dintre cele două ţări să continue să fie bune sau chiar să se dezvolte.
Ministrul de externe olandez, Bert Koenders, a menţionat că eforturile autorităţilor de la Chişinău privind implementarea reformelor sunt îndreptate pe cursul corect. Oficialul a accentuat necesitatea implementării prevederilor Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, care, potrivit lui, aduce mai multe beneficii pentru Republica Moldova. Totodată, oficialul olandez a anunţat că în câteva luni urmează deschiderea la Chişinău a Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos. Acum Olanda are un ambasador pentru România şi Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti.
Olanda se situează pe locul 21 printre cele 30 de ţări-partenere ale Republicii Moldova la capitolul exporturi. Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, la situaţia din 2015, în Republica Moldova funcţionau 160 de întreprinderi cu capital olandez. Regatul Ţărilor de Jos se clasează pe locul 1 în topul ţărilor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova.