OIM: Migranţii sunt deseori neglijaţi în timpul situaţiilor de conflict
https://www.ipn.md/ro/oim-migrantii-sunt-deseori-neglijati-in-timpul-situatiilor-de-conflict-7967_962726.html
În pofida contribuţiei lor semnificative la dezvoltarea economiei globale, migranţii sunt deseori neglijaţi în timpul situaţiilor de conflict, declară Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) de Ziua Internaţională a Migranţilor,a 18 decembrie.
“Nu putem nega faptul că migranţii exercită o contribuţie semnificativă la dezvoltarea socială şi economică a ţărilor în care ei lucrează şi trăiesc. Reeşin din aceasta, o egală atenţie trebuie acordată siguranţei şi bunăstării lor,” a declarat directorul general al OIM, Brunson McKinley. “Migranţii trebuie ajutaţi într-o manieră rapidă, sigură şi bine coordonată”, a spus McKinley, citat într-un comunicat de presă al OIM.
Mai multe guverne au cerut deja OIM crearea unui Fond de Evacuare de Urgenţă care ar permite OIM, guvernelor, partenerilor ONU şi ONG de a asigura migranţii vulnerabili cu produse alimentare şi medicale, adăpost provizoriu, asistenţă consulară şi înregistrare ce ar precede evacuarea lor. Migranţii pot, de asemenea necesita ajutor la întoarcerea acasă, iar acordarea asistenţei psyho-sociale este deosebit de importantă, în special pentru cei traumatizaţi de experienţele lor.
În comunicat se mai spune că deşi evacuarea locuitorilor din Nordul Libanului în lunile iulie şi august curent a captat atenţia lumii întregi, puţină grijă s-a manifestat pentru zecile de mii de muncitori migranţi prinşi în această zonă, fie că proveneau din ţările care erau incapabile de a-şi ajuta concetăţenii, fie că ei nu aveau mijloacele de a fugi cu forţele proprii.
Evacuarea în scopuri umanitare a peste 11 000 de migranţi din Liban – majoritatea femei din Asia şi Africa ce lucrau în calitate de servitoare – a fost cea mai recentă operaţiune în istoria OIM, ce are drept scop de a ajuta migranţii strămutaţi de a evada din situaţiile de conflict. Evacuarea în scopuri umanitare din Liban, finanţată de către Comisia Europeană şi SUA, a accentuat încă o dată necesitatea de a stabili un mechanism permanent care ar prevedea acordarea asistenţei de evacuare de urgenţă acelor migranţi, a căror ţări nu dispun de mijloacele financiare sau logistice pentru a-şi evacua concetăţenii.
Alte exemple recente includ evacuarea migranţilor care au fugit în Iordania din Irac în timpul celui de-al doilea război din Golf, precum şi migranţii care au fugit de violenţele din Liberia şi Coasta de Azur, din 2003.