Ofiţerii MAI dau vina pe procurori pentru tergiversarea examinării cauzelor penale
https://www.ipn.md/ro/ofiterii-mai-dau-vina-pe-procurori-pentru-tergiversarea-examinarii-cauzelor-7967_991847.html
Lipsa delimitărilor clare a competenţelor în procesul de urmărire penală, a procurorilor, pe de o parte, şi a ofiţerilor de urmărire penală ai Ministerului Afacerilor Interne, de cealaltă parte, duce la tergiversarea cercetării dosarelor şi remiterea acestora cu întârziere în instanţele de judecată. La aceasta s-a referit şeful Departamentului urmărire penală al MAI, Gheorghe Malic, la şedinţa trimestrială a ministerului, transmite Info-Prim Neo.
„Până în 2003, până la modificarea legislaţiei procesuale penale, într-o cauză penală simplă, atunci când persoana era identificată, cazul era transmis instanţei de judecată în maximum în 5 zile. Astăzi un caz simplu de falsificare a unui document prin care s-a obţinut un credit la o bancă, care a avut loc încă în luna noiembrie anul trecut, abia la data de 28 mai curent procurorul şi-a permis să emită o ordonanţă de învinuire, care nici până la acest moment nu a fost înaintată instanţei de judecată”, a menţionat Gheorghe Malic.
Potrivit şefului Departamentului urmărire penală MAI, procurorii promovează detaşarea ofiţerilor de urmărire penală de pe lângă ei. „Procurorii cu orice preţ încearcă să subordoneze ofiţerii de urmărire penală. În ultimul timp, se promovează ideea lichidării institutului organului de urmărire penală, care se opune unor încercări abuzive ale procurorilor”, a declarat Gheorghe Malic.
Şeful de direcţie de la MAI a mai spus că în cazurile penale în care sunt implicaţi atât procurorii, cât şi ofiţerii de urmărire penală, primii au imunitate. „Pe parcursul primelor şase luni ale anului 2011, au fost traşi la răspundere 11 ofiţeri de urmărire penală. Analiza anchetelor de serviciu pe care le-am efectuat denotă că toţi banii, de regulă – şi spun aceasta cu toată responsabilitatea – nu urmau să ajungă la ofiţerul de urmărire penală, ci la factorul decisiv. Problema e că ofiţerii de urmărire penală au fost cercetaţi, cazurile fiind trimise în judecată, pe când procurorii nu au fost nici măcar cercetaţi. Astfel s-a creat o instituţie corporativă de protecţie a lanţului procurorilor”, a menţionat Gheorghe Malic.
La începutul anului curent, la solicitarea Guvernului, a fost creat un grup de lucru pentru delimitarea competenţilor în elucidarea cauzelor penale. Grupul de lucru a fost creat în contextul implementării reformei justiţiei, dar, deocamdată, nu a prezentat un raport final de activitate.