Oficiali europeni solicită autorităţilor R. Moldova să persevereze în procesul de dezvoltare a instituţiilor democratice
https://www.ipn.md/ro/oficiali-europeni-solicita-autoritatilor-r-moldova-sa-persevereze-in-procesul-7965_965255.html
Oficiali europeni solicită autorităţilor R. Moldova să persevereze în procesul de dezvoltare a instituţiilor democratice. În cadrul celei de-a IX-a Reuniuni a Consiliului de cooperare RM–UE, care s-a desfăşurat în Marele Ducat de Luxemburg, au fost remarcate şi evoluţiile pozitive înregistrate în dialogul dintre RM şi UE, precum şi faptul parafării Acordurilor dintre RM şi UE cu privire la facilitarea eliberării vizelor şi privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală.
Agenda de lucru a reuniunii a inclus mai multe subiecte privind stadiul actual al relaţiilor de cooperare dintre RM şi UE, inclusiv implementarea Planului de Acţiuni, activitatea Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană şi problemele legate de managementul frontierei (EUBAM).
De asemenea, în cadrul reuniunii s-a desfăşurat o şedinţă informală la tema problematicii transnistrene. Din partea R. Moldova la şedinţă au mai participat ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, şi cel al Justiţiei, Vitalie Pîrlog. UE a fost reprezentată de ministrul federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, preşedinte în exerciţiu al UE; directorul Departamentului UE pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, Hugues Migarelli; reprezentantul special al UE pentru RM, Kalman Mizsei.
În cadrul conferinţei de presă, susţinute la finele reuniunii, ministrul german de Externe a remarcat că parafarea Acordurilor cu privire la facilitarea eliberării vizelor şi readmisia persoanelor cu şedere ilegală, decizia de prelungire a mandatului EUBAM; negocierile purtate în scopul obţinerii preferinţelor comerciale autonome au creat premise importante pentru intensificarea colaborării dinte RM şi UE.
În contextul problematicii transnistrene, Frank-Walter Steinmeier a subliniat că UE este interesată în identificarea unei soluţii politice definitive a conflictului transnistrean în formatul „5+2”.
Solicitat să comenteze iniţiativa privind transformarea formatului misiunii forţelor pacificatoare în regiunea transnistreană, Vladimir Voronin a accentuat că aşa-numitul format al misiunii pacificatoare, menţinut din 1992, s-a epuizat, toate obiectivele propuse în cadrul acestuia fiind atinse. „Nu avem nevoie de mediatori militari, de aceea R. Moldova pledează pentru substituirea misiunii pacificatoare cu observatori civili sub mandat internaţional. R. Moldova, fiind un stat neutru, nu doreşte înlocuirea unor militari cu alţii, în afară de aceasta stadiul actual al conflictului arată că prezenţa observatorilor civili ar fi suficientă”, a conchis Vladimir Voronin.