logo

Oficiali despre procedura de înregistrare a cetăţenilor aflaţi peste hotare pentru alegerile din toamnă


https://www.ipn.md/ro/oficiali-despre-procedura-de-inregistrare-a-cetatenilor-aflati-peste-hotare-pent-7978_1013469.html

Guvernul de la Chişinău a lansat procedura de înregistrare on-line a moldovenilor cu drept de vot aflaţi în afara ţării cu scopul a stabili numărul alegătorilor aflaţi peste hotarele şi al secţiilor de votare necesare. Declaraţii în acest sens au fost lansate de către reprezentanţi ai executivului de la Chişinău în cadrul emisiunii „Politica” de joi seara de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Mihai Căpăţină, secretar-general al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a precizat că a fost introdusă evidenţă consulară gratis prin intermediul poştei electronice. „Nu va fi necesar ca cetăţeanul să vină la misiune să îndeplinească formulare şi să plătească 50 de dolari pentru a fi luat la evidenţă consulară. Astăzi este gratis şi poate să o facă on-line pe pagina web alegator.md”, a precizat funcţionarul.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a comunicat că la scurt timp de la lansarea paginii deja 86 de cetăţeni moldoveni au solicitat înregistrarea prealabilă. „Această aplicaţie ne va ajuta să depolitizăm deschiderea birourilor electorale în afara ţării. În acest an se va face deschiderea birourilor pe criterii clar cantitative şi teritoriale. Totodată, acest sistem ne va ajuta să lucrăm şi cu registrul de stat al alegătorilor. O să vedeţi că vom ajunge la zeci de mii de cetăţeni care vor solicita acest lucru”, a precizat Ciocan.

Şeful Biroului Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco, susţine că pentru scrutinul din toamnă peste hotarele Republicii Moldova ar putea fi deschise peste o sută de secţii de votare. „Pentru noi este important ca secţia de votare să fie cât se poate de aproape de concetăţenii noştri de peste hotare. De aceea, ne vom concentra în continuare pe promovarea acestui sistem. Acest lucru ne va ajuta să identificăm concentraţiile de bază ale concetăţenilor noştri. Iar CEC va putea să facă ordine în listele electorale”, a conchis Lutenco.

Pe de altă parte, Mariana Kalughin, expert al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei , este de părerea că sistemul respectiv nu ar fi suficient pentru a identifica concret numărul de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotarele ţării şi numărul necesar de secţii de vot. „Cred că pe lângă acest sistem informaţional pot fi utilizate şi alte criterii, cum ar fi datele statistice care pot fi luate în calcul în cumul cu cele de care dispun misiunile diplomatice şi CEC”, a conchis expertul.