logo

Oficial european: Vom continua să vă susţinem în executarea Acordului de Liber Schimb


https://www.ipn.md/ro/oficial-european-vom-continua-sa-va-sustinem-in-executarea-acordului-de-liber-sc-7966_1023248.html

„Republica Moldova a arătat progrese în acest an de la semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb. Noi am văzut o stabilitate în relaţia cu Republica Moldova, chiar dacă aceasta a fost influenţată de un şir de factor interni, cum ar fi criza bancară, ceea ce nu poate decât să influenţeze negativ comerţul”, a menţionat Luc Devigne, şeful de departament al Directoratului General pentru Comerţ al Comisiei Europene. Oficialul şi-a exprimat speranţa că factorii destabilizanţi vor lua sfârşit, transmite IPN.

Luc Devigne a menţionat, în cadrul conferinţei internaţionale „Să beneficiem cât mai mult de ZLSAC”, că UE este impresionată de dedicarea şi implementarea de către Republica Moldova şi Georgia a Acordului de Liber Schimb. „Noi vom continua să susţinem Republica Moldova în procesul de executare şi beneficiere de Acordul de Asociere şi componenta sa privind Liberul Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”, a menţionat oficialul.

Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a relatat că ponderea exporturilor produselor moldoveneşti pe piaţa europeană este de 62%, cu aproape 10 la sută mai mult decât în anii precedenţi. Potrivit lui, primul an de implementare a Zonei de Liber Schimb a avut un impact pozitiv în promovarea exporturilor din Republica Moldova. Oficialul a menţionat că Moldova are un comerţ stabil cu UE. „Nu avem reduceri în expresie valorică a exporturilor şi importurilor. În expresie cantitativă, avem înregistrate majorări de exporturi în UE cu 30 la sută”, a menţionat viceministrul.

„Am înregistrat mari progrese în ceea ce ţine de armonizarea legislaţiei, în sectorul energetic, al infrastructurii calităţii, în supravegherea pieţei, protecţia consumatorului. Totodată, avem şi restanţe, care ţin de situaţia politică din Republica Moldova. Suntem convinşi că până la sfârşitul anului vom recupera restanţele înregistrate vizavi de implementarea angajamentelor pentru anii 2014-2015”, a continuat Octavian Calmâc.

Oficialul a mai spus că nu s-au adeverit îngrijorările exprimate de sectorul privat şi de alţi pesimişti – nu există o avalanşă de produse din UE care să distorsioneze piaţa sau să creeze o situaţie de competiţie neloială cu produsele noastre. „În structura importurilor predomină componente investiţionale, lucru care ne face să fim încrezători că în perspectivă medie şi lungă de timp Republica Moldova va trece la o creştere bazată pe investiţii, şi nu pe consum”, a concluzionat Octavian Calmâc.