Ofertei Germaniei de soluţionare a conflictului transnistrean îi lipseşte o componentă economică, experţi
https://www.ipn.md/ro/ofertei-germaniei-de-solutionare-a-conflictului-transnistrean-ii-lipseste-o-7965_987452.html
Oferta Germaniei de soluţionare a conflictului transnistrean trebuie să aibă o componentă economică care ar face Rusia să devină mai cooperantă. Problema viziunilor strategice diferite ale UE şi ale Federaţiei Ruse fac ca speranţele în aceste negocieri să fie minime. De această părere sunt experţii IDIS „Viitorul”, Leonid Litra şi Dumitru Rusu, transmite Info-Prim Neo.
Cei doi experţi notează într-o analiza intitulată „Oportunităţi în relaţiile moldo-germane” că toate aşteptările legate de Summitul OSCE de la Astana de la începutul lui decembrie curent nu au adus o valoare adăugată reglementării transnistrene şi nu s-au dezvoltat ideile din consfătuirile ruso-germane.
Oferta Germaniei vizează retragerea armamentului rus din regiunea transnistreană în schimbul promovării de către Berlin a unui nou tratat privind noua arhitectură a securităţii în Europa. Mecanismul prin care se propune discutarea acestor conflicte este Comitetul Politic şi de Securitate dintre UE şi Rusia. Caracterul acestei discuţii bilaterale sugerează că problema transnistreană are toate şansele să fie percepută nu doar ca a problemă a Republicii Moldova, ci ca una regională.
Analiza „Oportunităţi în relaţiile moldo-germane” este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi The National Endowment for Democracy.