Oferta Plus acuză Guvernul de presiuni
https://www.ipn.md/ro/oferta-plus-acuza-guvernul-de-presiuni-7967_970572.html
Compania privată Oferta Plus SRL, care în februarie curent a obţinut la Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) cîştig de cauză într-un dosar împotriva R. Moldova, acuză Guvernul că exercită presiuni indirecte asupra sa, pentru a tergiversa executarea hotărârii CEDO prin care a fost obligat să-i plătească peste 2,5 milioane de euro în calitate de despăgubiri.
Potrivit avocatului Oferta Plus SRL, Vladislav Gribincea, tocmai acesta este motivul pentru care Guvernul a atacat în Marea Cameră a CEDO hotărârea de condamnare. La 7 iulie curent, instanţa a respins cererea Guvernului de la Chişinău de retrimitere în judecată a dosarului ca fiind neîntemeiată.
„Guvernul a depus cererea ştiind din start că nu are nici o şansă de succes. Este evident că se încearcă tergiversarea executării hotărârii şi penalizarea în continuare a companiei. Este o presiune indirectă pe care Guvernul o exercită, după ce a epuizat toate formele posibile de presiune”, a spus Vladislav Gribincea marţi, 15 iulie, într-o conferinţă de presă.
Avocatul susţine, de asemenea, că Guvernul ar trebui să examineze mai atent cererile pe care le înaintează Marii Camere CEDO. “Republica Moldova a atacat deja şase hotărâri CEDO în care a fost condamnat. Una singură a fost acceptată, iar acest lucru pune Guvernul într-o situaţie jenantă”, afirmă Gribincea.
Gribincea mai spune că, deşi Legea privind agentul guvernamental prevede procedura de intentare a acţiuniunilor în regres împotriva judecătorilor vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, autorităţile evită să facă uz de această procedură în dosarul Oferta Plus.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima, afirmă că condamnarea la CEDO “nu constituie neapărat un temei pentru intentarea unii acţiuni în regres împotriva judecătorilor”. Mai mult, potrivit lui Nicolae Clima, “în acest dosar nu există nici o aparenţă de abatere disciplinară” comisă de judecători.
În februarie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Republica Moldova să plătească companiei Oferta Plus peste 2,5 milioane de euro, sumă mai mare decât toate pierderile suportate până la acel moment de Guvern la Curtea de la Strasbourg. Compania s-a plâns la CEDO după ce, în anii 1997-1998, a importat curent electric în Republica Moldova, vânzându-l unor instituţii bugetare, iar Guvernul a plătit doar o parte din banii pentru energia livrată. Oferta Plus a încercat să obţină restul banilor prin judecată, iar plenul Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova i-a dat dreptate, adoptând în 2001 o hotărâre irevocabilă prin care obliga Ministerul Finanţelor să plătească companiei 20 milioane de lei. În urma unei înţelegeri între Oferta Plus şi Ministerul Finanţelor, din anul 2003, suma respectivă urma să fie restituită în mai multe tranşe, în 10 luni. Ministerul a plătit tranşele respective timp de numai două luni şi jumătate, refuzând să mai achite restul sumei. În aprilie 2004, compania s-a adresat la Curtea de la Strasbourg.
În urma acestui demers, Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău şi-a anulat propria decizie din 2001, care obliga ministerul finanţelor să plătească 20 de milioane de lei. Directorul companiei Oferta Plus s-a ales cu dosar penal fiind arestat pentru trei luni. Pe lângă cele două milioane şi jumătate de euro care reprezintă despăgubiri pentru prejudicii materiale, prin decizia CEDO Guvernul a mai fost obligat să plătească 25 de mii de euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudicii morale şi 10 mii de euro cu titlu de cheltuieli de judecată.