logo

Oferta forței de muncă poate fi stimulată cu politici țintite pe tineri, femei și bătrâni


https://www.ipn.md/ro/oferta-fortei-de-munca-poate-fi-stimulata-cu-politici-tintite-pe-tineri-femei-si-7966_1038874.html

Activitatea economică a populației s-a diminuat în prima jumătatea a anului curent, în pofida creșterii economice. Rata de activitate, ajustată sezonier, a scăzut cu 0,7 puncte procentuale, până la 42,3%. O astfel de contractare a indicatorului de activitate economică a populației are, mai curând, un efect statistic, deoarece este distorsionată de efectul demografic și cel de migrație externă, constată experții Centralului Analitic Independent „Expert-Grup”. Excluderea acestor factori ar rezulta într-o creștere a ratei de activitate în ultimii ani. Rata estimată de activitate ar crește cu circa 10 puncte procentuale, până la 53 – 54%, ceea ce ar plasa Republica Moldova la un nivel comparabil cu țările din regiune, notează autorii studiului „Analiza creșterii economice a Republicii Moldova în trimestrul patru al anului 2017”.

Potrivit experților, citați de IPN, o astfel de ajustare a indicatorilor este necesar de făcut pentru a vedea nivelul real al populației active pe piața autohtonă a muncii, dar și potențialul de creștere a ofertei forței de muncă.

Scăderea populației economic active a avut loc atât din contul șomajului, cât și din contul populației ocupate, se menționează în studiu. Probabilitatea că rata de activitate va crește în viitorul apropiat este destul de mică din cauza îmbătrânirii rapide a populației. Experții susțin că efectul îmbătrânirii populației se va intensifica în viitorul apropiat și va presa în jos valoarea agregată a ratei de activitate a populației.

Cei de la „Expert Grup” cred că pe termen mediu și lung stimularea ofertei de muncă poate fi atinsă prin politici de „îmbătrânire activă”, dar și prin stimularea participării pe piața muncii a grupurilor cu rate joase de activitate – tinerii și femeile. Un pas înainte în stimularea participării femeilor pe piața muncii, menționează experții, a fost recenta modificare a Codului Muncii, prin care a fost redus cu doi ani concediul neplătit de îngrijire a copilului. Acum acesta poate fi solicitat doar până la atingerea de către copil a vârstei de 4 ani, comparativ cu 6 ani până la această modificare. Totodată, aceste eforturi dau efecte doar pe perioade lungi și vor avea, mai curând, un efect compensatoriu.