logo

Octavian Calmîc: Producătorii examinează piața rusă ca una alternativă de desfacere


https://www.ipn.md/ro/octavian-calmic-producatorii-examineaza-piata-rusa-ca-una-alternativa-de-7966_1036658.html

Producătorii moldoveni examinează piața rusă ca piață alternativă de desfacere, nu de bază. Declarația a fost făcută de Octavian Calmîc, ministrul economiei și infrastructurii, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Totodată, ministrul a menționat că Republica Moldova își dorește să restabilească relațiile cu Federația Rusă pentru că ar fi un păcat să nu fie considerată această piață. „Din păcate, acele discuții care au fost purtate de președintele Igor Dodon în 2016 și 2017 nu aduc rezultate. Sperăm că pe parcursul anului curent vom avea niște îmbunătățiri. Noi mizăm pe anularea acelor taxe vamale care vin în contradicție cu Acordul de comerț liber pe care îl avem în CSI”, a spus Octavian Calmâc.

Ministrul a mai declarat că mizează pe faptul că în viitor vor crește exporturile de mărfuri pe piața Chinei dat fiind faptul că în ultimii ani ritmul de creștere este de 50% anual. „Pentru anii următori noi ne așteptăm la volume mult mai mari de exporturi pe piața Chinei care vor fi multiplicate și fortificate datorită negocierilor. Așteptăm și semnarea Acordului de comerț liber cu China”, a declarat ministrul.

Directorul de programe din cadrul Centrului „Expert Grup”, Dumitru Budeanschi, consideră că pentru creșterea cifrei de export în Uniunea Europeană, care actualmente se cifrează la circa 65%, este necesară sporirea competitivității producătorilor moldoveni. „Este nevoie de modificat baza de producție în conformitate cu cerințele pieței din UE”, a spus Dumitru Budeanschi.