logo

Octavian Calmâc: Avem mari rezerve în ce privește aplicarea Acordului de Asociere de către sectorul privat


https://www.ipn.md/ro/octavian-calmac-avem-mari-rezerve-in-ce-priveste-aplicarea-acordului-7966_1042621.html

Consilierul economic al prim-ministrului, Octavian Calmâc, susține că sectorul privat are mari rezerve în ce privește aplicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit lui, acest subiect puțin se discută și puțin se cunoaște. Totodată, sunt necesare multe investiții din partea sectorului privat astfel încât să se armonizeze și să se alinieze pe deplin cerințelor existente pe piața comunitară, transmite IPN. 

Octavian Calmâc spune că Moldova are capacitate de export pentru produsele agricole primare, capacitate bună de export pentru produsele de textile, semifabricate în sectorul automativ. „Ne dorim să trecem la produse cu valoare adăugat mult mai mare. E un proces dificil, un proces de industrializare a țării, dar trebuie să recunoaștem că am pierdut industria”, a declarat consilierul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit economistului Cornel Coșer, companiile private nu pot face față provocărilor mari ce țin de Acordul de Asociere. În special, ele nu pot face față problemelor legate de forța de muncă, dar și de constrângerile financiare, care la moment nu le permit să facă investiții. „În același timp, vedem că întreprinderile sunt din ce în ce mai deschise în a accepta schimbările”, spune economistul. În opinia lui, UE nu vine doar cu o asistență financiară, dar și cu o expertiză pe care, aplicând-o, Republica Moldova devine mai competitivă.

Expertul economic Viorel Chivriga susține că în Moldova există proiecte foarte bune inițiate cu susținerea Uniunii Europene, dar ele sunt puțin promovate. „Ele sunt create și în agricultură, și în industrie, în domeniul serviciilor, la scară locală, regională și națională. Pe de altă parte, expertiza este bună atunci când este nevoie de un început, atunci când dorim să modernizăm o ramură și aplicăm experiența internațională. Dar nu trebuie să exagerăm”, a afirmat Viorel Chivriga.

Pe 27 iunie 2014 a fost semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană incluzând crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător – DCFTA.