logo

Octavian Armașu: Principalii beneficiari ai reformei salariale sunt angajații din educație


https://www.ipn.md/ro/octavian-armasu-principalii-beneficiari-ai-reformei-salariale-sunt-angajatii-din-7965_1045137.html

Principalii beneficiari ai grilei tarifare unice a salariilor, introdusă în noua lege privind salariile în domeniul public, sunt angajații din domeniul educației. Această grilă presupune reducerea coeficientului de discrepanță de circa 33%, care este în prezent dintre salariul cel mai mare și cel mai mic. Afirmația a fost făcută de ministrul finanțelor, Octavian Armașu, transmite IPN.

Potrivit lui, creșterea salarială în domeniul public va avea un caracter neuniform. Acest lucru se datorează faptului că în cadrul implementării acestei legi se face o schimbare fundamentală a principiului cum sunt remunerați angajații din sectorul public. „Noi reducem coeficientul de discrepanță dintre salariul cel mai mare și cel mai mic de circa 33%, care este în prezent. Și asta se bazează pe faptul că noi pe toți angajații din sectorul public îi includem într-o grilă tarifară unică. Eu sper că vom avea o remunerare mai adecvată pentru multe profesii din sectorul public. La cadrele didactice, în medie, creșterea va fi de circa 25%, dar ea variază de la 20% la unii, până la 80% la alții”, a declarat Octavian Armașu la emisiunea „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2.

Asistenții educatorilor vor avea cele mai mari majorări. „În prezent, asistentul educatorului are un salariu, în medie, de 1700 de lei. Noi vrem să le asigurăm o medie pentru anul viitor de circa 3200 de lei, ceea ce ar reprezenta o creștere de 83%.

Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației, spune că în cadrul reformei salariilor nu au fost satisfăcute integral revendicările sindicatelor, dar consideră această lege un proiect pozitiv. Potrivit lui, circa 40% din angajații din învățământ aveau un salariu mai mic decât minimumul de existență – 1100-1300 de lei, iar acum cele mai mici salarii vor fi de 2000 de lei. „Dar dacă este vorba de revendicarea noastră de bază – majorarea cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice, aici mai avem de lucru pentru că s-a ajuns la cifra de doar 25%, ceea ce este o cifră bună, un prim pas”, spune Ghenadie Donos.

În opinia lui, și indemnizația unică pentru tinerii specialiști de 120 de mii de lei este un suport foarte important pentru a motiva tinerii să intre în sistem, la fel de important ca și reabilitarea imaginii de pedagog, care în ultimul timp este într-o criză.

Conceptul reformei prevede că salariul fix va fi de 80%, iar salariul variabil de 20%. „Credem că și aici poate ar fi unele momente de discuții, dar nu insistăm pentru că legea are un concept bine definit și este la început de drum”, a menționat președintele sindicatului.