logo

Octavian Armașu: Moldova și-a întărit independența prin introducerea monedei naționale


https://www.ipn.md/ro/octavian-armasu-moldova-si-a-intarit-independenta-prin-introducerea-7966_1101134.html

Republica Moldova și-a întărit independența prin introducerea monedei naționale, simbolul unui nou început. Leul moldovenesc a facilitat comerțul, dezvoltarea pieței financiare, ne-a integrat în economia globală și a permis aplicarea unei politici monetare și fiscale ale statului, vitale pentru stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară și creșterea economiei. Datorită faptului că Banca Națională a Moldovei și-a putut menține independența, Moldova are un sistem financiar rezistent în fața crizelor, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unui eveniment oficial, desfășurat cu prilejul celor 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc, transmite IPN.

Octavian Armașu a menționat că independența monetară și moneda națională sunt „elementele esențiale ale identității noastre”. Potrivit guvernatorului BNM, în 1991 s-a împlinit visul unui stat care își dorea să devină suveran, independent și modern, dar fără independența monetară, care a avut loc în ziua de 29 noiembrie 1993, fără o bancă centrală independentă și fără o monedă națională povestea Republicii Moldova nu ar fi fost completă. „Moneda națională nu este doar un simbol al suveranității, un mijloc de tranzacție, ci și un scut de protecție în fața provocărilor și a incertitudinilor economice globale, un garant al stabilității noastre economice și sociale. Pentru a menține acest cadru de stabilitate în serviciul cetățenilor, este crucial ca toate autoritățile statului să respecte independența mandatelor și a misiunilor pentru care muncim zi de zi”, a comunicat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că e necesar să ne mobilizăm cu toții și să transformăm moneda națională în simbolul bunăstării. „În așa mod oamenii se vor mândri cu leul pe care-l celebrăm astăzi. Suntem o țară mică, dar haideți să avem curajul să trăim într-o lume mare. Să ne dezvățăm să gândim și să trăim în dimensiuni mici. Hotarele noastre fizice nu trebuie să ne constrângă și nu trebuie să ne limiteze. Acum avem o deschidere extraordinară din partea la atâția prieteni și aici, alături de noi, dar și în toată lumea”, a spus premierul.

Dorin Recean a declarat că Guvernul promovează agenda digitală și privește în viitor la un leu digital. „Noi trebuie să muncim asiduu, să creștem economia, să creștem productivitatea, să construim instituții robuste, eficiente, reziliente, independente, ca să putem fi competitivi într-o uniune monetară. Iată acesta va fi apogeul leului moldovenesc”, a conchis prim-ministrul.

Directorul executiv al Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers, a spus că Banca Națională a Moldovei a parcurs o cale foarte lungă de la un mediu dificil până la o situație cu moneda națională foarte puternică, leul moldovenesc. Cu aceste experiențe de 30 de ani, directorul executiv al FMI spune că este încrezător că BNM poate face fața tuturor provocărilor și poate dezvolta în continuare moneda națională, precum și sistemul financiar național și economia Republicii Moldova în continuare, pentru a duce spre prosperitate și rezultate foarte bune.

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus în mesajul său video că „leul moldovenesc a devenit un simbol de curaj, forță și mândrie”, iar Banca Națională a Moldovei s-a distins prin echipa sa remarcabilă și angajamentul de neclintit față de obiectivul său fundamental. „Eforturile conducerilor succesive ale Băncii Naționale a Moldovei și ale întregii echipe au contribuit, în mod determinant, la transformarea sectorului financiar într-unul stabil, eficient și sustenabil și la atingerea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a adăugat guvernatorul BNR.

Primul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci, a menționat că, în cei 30 de ani, BNM a trecut prin perioade mai puțin sau mai mult complicate, cu multe provocări, dar și succese obținute în urma unei munci asidue. „Doresc Băncii Naționale să implementeze cu succes legislația bancară, armonizată cu cele mai înalte standarde europene”, a conchis primul guvernator al BNM.

Cu ocazia aniversării, au fost lansate cinci monede comemorative, dintre care două în aur și argint dedicate leului moldovenesc, care a fost introdus în circulație pe 29 noiembrie 1993.