logo

Observatori din rândul persoanelor cu dizabilităţi vor monitoriza alegerile. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/observatori-din-randul-persoanelor-cu-dizabilitati-vor-monitoriza-alegerile-aleg-7967_1020527.html

Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi (CAJPD) a instruit 16 observatori naţionali, din rândul persoanelor cu dizabilităţi, care vor monitoriza campania electorală şi desfăşurarea scrutinului din 14 iunie în diverse localităţi. Observatorii au fost instruiţi în cadrul proiectului „Participarea persoanelor cu dizabilităţi din Moldova la viaţa politică şi publică”.

Directorul proiectului, Olga Cenuşa, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că proiectul presupune instruirea observatorilor pentru alegerile locale din 14 iunie, monitorizarea scrutinului şi elaborarea unui raport, care va fi utilizat la efectuarea unei analize despre respectarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilităţi. Cercetarea în cauză va determina acţiunile de mai departe.

Expertul în dezvoltarea Raportului privind respectarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilităţi în timpul alegerilor locale 2015, Victor Koroli, a menţionat că monitorizarea va fi efectuată în baza a două chestionare, unul va fi adresat observatorilor naţionali din teritoriu, iar al doilea – persoanelor cu dizabilităţi din comunităţile monitorizate. Obiectul observărilor de până la alegeri va fi analiza căilor de acces până la secţiile electorale, şi anume infrastructura rutieră. Victor Koroli susţine că există o problemă la acest capitol. Un alt aspect va viza accesul în secţiile de votare – dacă există sau nu rampă de acces, precum şi dacă platformele electorale ale candidaţilor sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi.

Observatorii vor monitoriza, pe măsura posibilităţilor, şi desfăşurarea procesului de votare. Victor Koroli a adus exemplul scrutinului din 30 noiembrie, când din cele 265 de secţii de votare din municipiul Chişinău, doar 18 au fost adaptate cerinţelor persoanelor cu dizabilităţi, iar în teritoriu situaţia este mai gravă susţine acesta.

În cadrul monitorizării, observatorii vor colecta date şi despre tipul de dizabilitate a persoanelor din teritoriu. În prezent asemenea date nu există, iar necesităţile persoanelor sunt foarte diferite în funcţie de dizabilitate.

Victor Koroli a precizat că scopul proiectului este să formuleze o serie de recomandări pentru autorităţile publice locale şi centrale privind accesul la procesul electoral în condiţii egale.