Obiectivele de bază în politica regională ţin de crearea parteneriatelor între APL-uri
https://www.ipn.md/ro/obiectivele-de-baza-in-politica-regionala-tin-de-crearea-parteneriatelor-intre-a-7966_988031.html
Dezvoltarea regională nu este doar o prioritate, este un element de care depinde în mare măsură dezvoltarea durabilă a ţării, a declarat, vineri, premierul Vlad Filat în deschiderea conferinţei „Realizări şi provocări în dezvoltarea regională în contextul cooperării internaţionale”, transmite Info-Prim Neo.
Conferinţa marchează încheierea Proiectului „Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională”, care a asistat Guvernul pe parcursul ultimilor doi ani în lansarea politicii de dezvoltare regională şi dezvoltare a capacităţilor instituţionale pentru implementarea acesteia.
Premierul Vlad Filat a spus că Guvernul îşi propune să atingă o dezvoltare echilibrată, prin asigurarea consecvenţei între politicile naţionale sectoriale şi politicile economice de dezvoltare locală, să încurajeze iniţiativele la nivel local şi regional şi să promoveze o cultură de cooperare între autorităţile publice centrale şi locale.
Ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan, a menţionat că în 2010, cu susţinerea partenerilor de dezvoltare, a fost creat cadrul instituţional care coordonează implementarea politicilor regionale. Şi-au lansat activitatea Agenţiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru şi Sud. Au fost reunite într-un cadru comun autorităţile publice locale, societatea civilă şi mediul de afaceri, prin crearea consiliilor regionale de dezvoltare, care decid în mod participativ asupra priorităţilor de dezvoltare a regiunilor.
Una din cele mai mari realizări, potrivit ministrului, este selectarea celor 56 de proiecte regionale de infrastructură pentru finanţare în perioada 2010 – 2012 din Fondul naţional pentru dezvoltare regională. Din acestea, 14 au fost deja lansate la sfârşitul anului trecut. Costul lor este de 110 mln lei. Fondul a fost completat în 2010 cu 1,75 mln euro, sumă oferită sub formă de grant de DFID. Însă, pentru implementarea celor 56 proiecte care au fost selectate şi altele care se definitivează în prezent sunt necesare 2 mlrd lei.
„Astfel că pentru anul curent obiectivele principale în politica regională sunt legate de crearea parteneriatelor între autorităţile publice locale, care ar permite ca noi să putem lansa într-adevăr proiecte cu impact regional, să putem atrage finanţare externă pentru aceste proiecte şi pentru consolidarea pe această cale a Fondului naţional pentru dezvoltare regională”, a menţionat Marcel Răducan.
Economistul Alexandru Muravschi, şef de echipă în cadrul Proiectului „Moldova: Cooperare şi Dezvoltare Regională”, a menţionat că autorităţile locale trebuie să depăşească egoismul, să creeze mai energic parteneriate durabile. Acestea constituie o premisă de elaborare a unor proiecte regionale eligibile pentru finanţare, inclusiv din fondurile europene.
Directorul proiectului, Martin Rimmer, a spus că Moldova a făcut paşi importanţi pe parcursul ultimului an în dezvoltarea regională. Există şi finanţatori externi care au anunţat că vor susţine astfel de proiecte, printre care şi România. Populaţia se va convinge de efectele politicilor regionale într-un an sau doi, când va fi finalizată implementarea primelor proiecte de dezvoltare regională.
Proiectul a fost implementat de consorţiul format de Oxford Policy Management, Universitatea Birmingham şi Institutul de Politici Publice din Republica Moldova, cu susţinerea financiară a Departamentului Guvernului regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională.