logo

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața în pericol


https://www.ipn.md/ro/obiectele-marunte-ingerate-de-copii-le-pun-viata-in-pericol-7967_1040206.html

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult. Obiectele mărunte pot fi cu ușurință ingerate de copii, de cele mai multe ori în timpul jocului, din curiozitate. Deseori se ajunge la intervenții chirurgicale. Uneori, chiar şi după operații complicate şi perioade îndelungate de tratament, de înlăturare a efectelor negative cauzate de aspirarea corpilor străini, unii copii nu se refac complet niciodată.

Pe parcursul anului trecut, Serviciul Republican Aviasan, din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, a recepționat 99 de solicitări dintre care 67 de deplasări și intervenții pentru a oferi ajutor medical de urgență copiilor care au ingerat corpuri străine. De la începutul anului 2018, medicii Serviciului Aviasan au intervenit în alte 11 cazuri, transmite IPN. Accidentele de acest fel sunt cele mai frecvente în rândul copiilor de 2-3 ani.

Pe lângă monede, nasturi, piese mici demontabile, cele mai periculoase sunt bateriile mici sau obiecte magnetizate. Acestea sunt foarte greu de extras. Ajungând în corp, bateriile elimină o substanță alcalină care este foarte agresivă pentru organism şi pot provoca şi perforații. Obiectele magnetizate, se lipesc unul de celălalt, cuprinzând țesuturi. Pentru a feri copiii de pericolul ingerării unor corpuri străine, obiectele mărunte vor fi dosite în locuri în care micuții nu au acces.

De asemenea, copilului, până la 3 ani, nu i se va da să mănânce alimente cu care se poate sufoca, așa ca: nuci, pop-corn, semințe de floarea-soarelui, bostan – pe care nu știe să le mestece. În timpul mesei, copilului nu i se va da voie să alerge și nu va fi făcut să râdă pentru că poate aspira firimituri.

În caz de urgenţă, adulții sunt îndemnați să apeleze la numărul 903.