logo

Obiecte vechi din uzul cotidian vernisate la Bălţi în cadrul unui program transfrontalier


https://www.ipn.md/ro/obiecte-vechi-din-uzul-cotidian-vernisate-la-balti-in-cadrul-unui-program-transf-7967_1019133.html

Expoziţia „Interferenţe etnografice”, organizată în cadrul proiectului „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, a fost inaugurată luni, 23 martie, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi, transmite IPN.

Expoziţia include obiecte vechi din uzul cotidian: mobilier, covoare, vase din ceramică şi lut, textile de interior, port popular, fiare de călcat şi lămpi de gaz etc.

Potrivit Ludmilei Dobrogeanu, director al muzeului, expoziţia face parte din cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, la Bălţi ea ajungând după ce a fost vernisată la Muzeul Bucovinei din Suceava, România. De la Bălţi expoziţia va merge la Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, Ucraina.

Constantin-Emil Ursu, director general al Muzeului Bucovinei din Suceava, a declarat pentru IPN că proiectul a fost lansat acum un an şi jumătate şi este finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, fiind co-finanţat de statele participante la program. Prin intermediul Biroului regional de cooperare transfrontalieră din Suceava, Uniunea Europeană a alocat sume importante de bani şi pentru înzestrarea muzeelor participante la proiect cu calculatoare, tehnică de calcul şi de copiat, aparate de luat vederi şi alte rechizite necesare.