Oraşul Chişinău este ostaticul rivalităţilor dintre puterea centrală şi cea municipală. Iar în Republica Moldova lipseşte un cadru juridic coerent adoptat în Parlament, în baza căruia Consiliul municipal Chişinău ar putea colabora eficient, fără a aduce daune la bugetul local. Opiniile au fost exprimate de Oazu Nantoi în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Denunţarea coaliţiei majoritare în Consiliul municipal Chişinău: motive şi consecinţe, nivel local şi naţional”, ediţia LI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Oazu Nantoi, liderul fracţiunii Platforma Popular Europeană - Iurie Leancă, a declarat că la începutul formării coaliţiei majoritare din CMC, fracţiunea sa a avut aşteptări nu doar pentru formarea unei majorităţi aritmetice. Potrivit lui, fracţiunea pe care o conduce nu şi-a propus obţinerea unor funcţii, ci promovarea unei persoane bine pregătite în funcţia de viceprimar pe probleme economice, care în parteneriat cu primarul general, ar fi realizat proiecte pentru oraşul Chişinău.
Oazu Nantoi a spus că după câteva luni de alianţă, fracţiunea pe care o conduce în CMC a concluzionat că aflarea în această coaliţie nu rezolvă niciuna dintre problemele cetăţenilor. Astfel, consilierii Platformei au decis să părăsească alianţa, să formuleze o listă de idei pentru oraş şi să identifice o majoritate care să voteze pentru acestea.
Totodată, liderul fracţiunii Platforma Popular Europeană - Iurie Leancă este de părerea că în formarea coaliţiilor de guvernare la nivel local cel mai sensibil moment politic apare atunci când primarul general vine cu patru candidaturi la funcţia de viceprimar în faţa Consiliului şi cere susţinerea acestuia. În rest, nu crearea unei majorităţi este o problemă, ci asumarea responsabilităţilor politice.
Oazu Nantoi a ţinut să precizeze că nimeni nu face coaliţie împotriva primarului general Dorin Chirtoacă. Acesta a menţionat că fracţiunea sa este deschisă pentru recrearea unei alianţe, însă în acest proces ar trebui să se ţină cont de greşelile anterioare.
Acum două săptămâni a fost denunţat acordul de constituire a Alianţei pro-europene din cadrul Consiliului municipal Chişinău.
Dezbaterile publice cu tema „Denunţarea coaliţiei majoritare în Consiliul municipal Chişinău: motive şi consecinţe, nivel local şi naţional”, ediţia LI, fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.