logo

Oamenii de afaceri vin cu propuneri la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor


https://www.ipn.md/ro/oamenii-de-afaceri-vin-cu-propuneri-la-politica-bugetar-fiscala-pentru-anul-viit-7966_1009161.html

Patronatele se întâlnesc cu reprezentanţii puterii pentru a discuta despre politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. Oamenii de afaceri pledează împotriva majorării contribuţiei pentru asigurarea medicală. De asemenea, solicită să fie redistribuită contribuţia la asigurarea socială, astfel ca un procent de la patroni să treacă pe seama angajaţilor.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, a declarat pentru IPN că patronatele rămân ferme pe poziţia că nu trebuie majorată contribuţia la asigurarea medicală cu 0,5% din partea angajatorului şi 0,5% din partea salariatului. Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor prevede că atât patronii, cât şi salariaţii, vor achita lunar câte 4% din salariu pentru asigurarea medicală.

O altă solicitare a patronatelor este să fie exclusă obligativitatea ca angajatorii să plătească salariaţilor indemnizaţia pentru primele 5 zile de incapacitate temporară de muncă. Dacă această obligativitate se va menţine, atunci să se redistribuie contribuţia la asigurarea socială. Acum angajatorul plăteşte 23%, iar salariatul 6%. Dacă propunerea patronatelor va fi acceptată, patronii vor achita 22%, iar salariaţii 7%.

Politica bugetar-fiscală urmează să fie votată până la sfârşitul anului. Autorităţile îşi propun să o dezbată public până la sfârşitul lunii noiembrie. Începutul consultărilor pe marginea politicii bugetar-fiscale va avea loc marţi, 19 noiembrie.