logo

Oamenii așteaptă că Moldova va abandona starea de oscilație, pledând pentru Occident


https://www.ipn.md/ro/oamenii-asteapta-ca-moldova-va-abandona-starea-de-oscilatie-8004_1083143.html

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că victoria obținută de PAS în recentele alegeri parlamentare anticipate a marcat o nouă treaptă pentru politicul moldovenesc. În cadrul dezbaterii publice organizate de IPN cu genericul „Alegerile anticipate 2021: Ce s-a întâmplat, ce se poate întâmpla, pe plan intern?”, el a menționat că, „în fond, pe parcursul celor 30 de ani de Independență noi ne zbatem între două opțiuni geopolitice – de a îmbrățișa valorile occidentale, care, cu toate neajunsurile, sunt net superioare modului asiatic de percepere a lumii, unde domină Rusia”.

„În esență, este un subiect steril, deoarece noi suntem europeni prin definiție. Altceva e că Rusia speră să-și refacă sferele de influență și stimulează pe multiple planuri tot ce ar putea servi atingerii acestui scop, inclusiv politicile ambigue ale Chișinăului. În urma acestor oscilații inutile, centrul eșichierului politic a ajuns să fie dominat de clasa oligarhică, care a folosit instituțiile statului pentru satisfacerea propriilor interese. Prăbușirea partidelor „de centru” este una din caracteristicile distinctive ale alegerilor consumate”, a spus analistul politic.

Anatol Țăranu consideră că implementarea standardelor europene care vor ridica nivelul de trai al moldovenilor, este un obiectiv tangibil și este de datoria majorității parlamentare să valorifice șansa. „Chiar dacă oponenții PAS acuză UE de duble standarde atunci când nu garantează integrarea Moldovei în familia țărilor europene după implementarea cerințelor UE, beneficiul pentru oameni este evident. Noi nu știm ce va fi. Totul depinde de profunzimea reformelor, pe care le va promova partida proeuropeană din Moldova. Cert este că modelul european de dezvoltare poate deveni familial pentru noi. Oamenii așteaptă că Moldova va abandona starea de oscilație și va lua calea Occidentului. Exemplul României este edificator în acest sens”, a relevat analistul politic Anatol Țăranu.

El afirmă că, în perioada electorală, a existat o anumită problemă la etapa constituirii birourilor de votare în diaspora, o problemă care a fost pe larg dezbătută în societate, a provocat controverse, și într-un fel, a pus la îndoială imparțialitatea CEC-ului. O parte din experții din Moldova au vorbit despre abordarea părtinitoare a CEC-ului și faptul că reprezentanții acesteia au luat decizii în favoarea anumitor agenți electorali. „Până la urmă lucrurile s-au așezat și însuși faptul că liderul opoziției, Igor Dodon, din start a recunoscut legitimitatea alegerilor, vorbește despre faptul că mari pretenții la acest capitol nu vor există. Diferența dintre voturile acumulate de câștigătorul alegerilor și principalele forte de opoziție este atât de mare este, încât să contești rezultatele acestor alegeri este foarte complicat”. Anatol Țăranu spune că se așteaptă validarea alegerilor și aceasta ar însemna că în timpul apropiat, Parlamentul va intra în funcție cu toate consecințele acestui act.

Dezbaterea cu genericul „Alegerile anticipate 2021: Ce s-a întâmplat, ce se poate întâmpla, pe plan intern?” este ediția a 197-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, un proiect implementat de IPN cu sprijinul Fundației Hanns Seidel.