logo

O varietate de ouă încondeiate, expusă la vernisajul pascal „A treia zi de Paşti”


https://www.ipn.md/ro/o-varietate-de-oua-incondeiate-expusa-la-vernisajul-pascal-a-treia-zi-de-pasti-7967_1027033.html

O colecţie impresionantă de ouă încondeiate din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a fost expusă marţi, 3 mai, în cadrul tradiţionalei expoziţii pascale „A treia zi de Paşti”. Pe lângă ouăle vopsite conform tradiţiilor din diferite regiuni ale ţării, au fost vernisate şi icoane brodate cu fir de mătase, dar şi prosoape, transmite IPN.

Directoarea-adjunctă a Muzeului, Varvara Buzilă, a declarat că tradiţia încondeierii ouălor este o practică a multor societăţi, fiind specifică şi culturii noastre. În trecut, povesteşte Varvara Buzilă, ouăle încondeiate erau numite şi ouă muncite sau chinuite. Potrivit ei, un ou de Paşti nu este un simplu produs alimentar, ci acesta semnifică, de fapt, o încercare de reînviere.

Varvara Buzilă consideră că arta încondeierii este una sublimă, de aceea este important ca tânăra generaţie să ştie să ornamenteze ouă, iar cunoscătorii să-i iniţieze pe tineri în această artă. „Un ou încondeiat este ca şi o carte pe care o citeşti la nesfârşit. Cel care ştie alfabetul acestei lecturi, acela are de descoperit mereu alte şi alte sensuri. Mai devreme sau mai târziu, un ou încondeiat îţi face o provocare de a te apuca tu singur să pictezi cu acest condei sau cu chişiţa, ajutat de ceară, pe suprafaţa unui ou”, a menţionat directoarea-adjunctă a Muzeului.

De asemenea, odată cu lansarea expoziţiei, la muzeu a fost adus şi un scrânciob, de care se vor bucura oaspeţii muzeului. Leagănul din lemn a fost restaurat şi adus la Chişinău din satul Lozova, raionul Străşeni. Vernisarea expoziţiei a fost însoţită şi de cântece pascale interpretate de două coruri bisericeşti.

Expoziţia „A treia zi de Paşti”, care a ajuns la cea de-a 15-a ediţie, va fi deschisă publicului larg până la Sărbătoarea Duminicii Mari, prăznuită pe 19 iunie.